Нестле България инвестира нови 23 млн. лв. във фабриката си в София. Към края на 2020 г. компанията представи модерна роботизирана поточна линия за опаковане на продукцията и разясни как това влияе върху производствените мощности и работните места. С внедряването на нововъведението „Нестле“ отново показва дългосрочния си ангажимент на стратегически инвеститор за българската икономика в сектора на храни и напитки, който се стреми непрестанно да прилага иновации и високи технологии, за да отговори както на нуждите на потребителите, така и на съвременните изисквания за безопасност на храните. С 26-годишната си история на отговорен бизнес и устойчив инвеститор в икономиката в страната, Нестле България получи и сертификат клас А за инвестиции от Българската агенция за инвестиции (БАИ).

Festo инвестира 40 млн. евро в трети завод у нас и открива 300 нови работни места до 2023 г. Първа копка на новия завод вероятно ще бъде направена към края на 2021, като той ще бъде извън София, но много близо до столицата. Германската компания пуска през януари у нас първата изцяло автоматизирана линия за производство на сензори за позициониране. Като цяло, „Фесто Производство“ планира да открие около 300 нови работни места до 2023/24. В момента в компанията у нас работят над 900 души. Въпреки кризата, дружеството не е спирало да наема нови хора, като само в периода април-май 2020 г. са привлечени около 100 души.

Компанията Dundee Precious Metals (DPM), която е собственик на мините в Челопеч и Крумовград, ще инвестира до 7 млн. канадски долара (около 5.3 млн. щ. д.) във Velocity Minerals, която също има проекти за търсене на злато в България. Компаниите са подписали инвестиционно споразумение, според което DPM ще купи до 14 млн. обикновени акции на Velocity на цена от 0.50 канадски долара всяка. След приключване на сделката, което се очаква да стане следващата седмица, DPM ще държи приблизително 9.99% от капитала на Velocity, съобщиха двете дружества.

КЦМ инвестира близо 260 млн. лв. в нов завод за олово в Пловдов. Това е най-голямата инвестиция в България в последно време, отбелязва главният изпълнителен директор на дружеството Румен Цонев. От КЦП твърдят, че няма по-добро съоръжение от типа на територията на Европа.

Everty – международен инвеститор в първокласни бизнес и ваканционни имоти, обяви своите планове за инвестиции в България в размер на до 100 млн. евро през следващите четири години. Международната компания за недвижими имоти търси да придобива и управлява офис сгради в София и в големите градове на страната, както и разглежда възможности за развитие на портфолио от хотелски активи. Компанията избира България за своите инвестиционни намерения, тъй като вижда сериозни бизнес възможности в страната. YNV Group, част от която е Everty, присъства активно в България от 10 години, чрез друга своя компания - Tek Experts, един от големите и перспективни работодатели у нас, който предоставя бизнес решения и ИТ услуги за световни технологични компании. 

Българската стартираща компания ClaimCompass, която през онлайн платформа посредничи на пътници на авиокомпании да получат обезщетение при закъснели и отменени полети, получи финансиране в размер на 1.3 млн. долара. Свежият капитал е осигурен основно от фондове за рискови инвестиции, както и няколко бизнес ангела, и ще бъде използван за развитие на технологията за обработка на искове. Освен за развитие на технологията за обработка, екипът ще инвестира новите средства и в разрастване на клиентската база и подобрения в процеса за подаване и проследяване на исковете.

SUSE, най-голямата независима организация, разработваща решения с отворен код, обяви че ще инвестира в нов инженерен и иновационен хъб в България. Важна част от екипа за инженерни и иновационни решения на SUSE, базираният в София хъб ще се фокусира върху разработването на изцяло нови технологични решения с отворен код, които да позволят на клиентите да създават, интегрират и управляват процесите и обемите от работа навсякъде - от ядрото на компанията през локалната и облачната среда. От компанията планират центърът да е напълно функциониращ в следващите 6 месеца, като целта е да се разраства и да отвори стотици работни места в следващите 3 години. Освен в ролята на стратегически център за иновации, съсредоточен в инженерните решения и сътрудничество с общността на експертите в разработката на решения с отворен код, SUSE планира да привлече и кадри в областта на дигиталния маркетинг, управление на проекти и други.

Българският фонд за рисков капитал Eleven обяви, че ще инвестира нови 6 млн. евро в технологични стартъп компании от България и Югоизточна Европа. Новият фонд на Eleven е съставен изцяло от частни инвеститори – успешни предприемачи и професионалисти с дългогодишен опит в бизнеса. Първоначалната инвестиция ще бъде в размер на 100 000 евро в замяна на 10-12% дял в компанията. В зависимост от развитието и нуждите им фондът може да вложи допълнително до 200 000 евро.

Френската компания BIC откри в София първия си център за споделени услуги. Финансов център за споделени услуги на Societe BIC -„БИК Сървисис София” официално бе открит на 22 октомври. В началото на декември компанията получи сертификат за инвестиция клас А по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). Проектът е за ново предприятие за изнесени професионални и бизнес услуги в гр. София в размер на близо 2 млн. лв., като ще бъдат разкрити общо 200 нови работни места за висококвалифицирани специалисти.

"Фантастико" инвестира 34 млн. лв. в търговски комплекси в Перник и Ботевград. Tъpгoвcĸa вepигa „Фантаститко“ нaпpaви пъpвa ĸoпĸa нa гoлям тъpгoвcĸo-paзвлeĸaтeлeн ĸoмплeĸc в Πepниĸ и финaлизиpa cдeлĸa зa тepeн в Бoтeвгpaд. Двaтa пpoeĸтa щe бъдaт финaлизиpaни пpeз 2021 г. и ca нa oбщa cтoйнocт нaд 34 млн. лв. Инвecтициитe ce пpaвят cъc coбcтвeни cpeдcтвa нa ĸoмпaниятa, като щe бъдaт paзĸpити 250 нoви paбoтни мecтa.

Пос Фарма“ АД ще инвестира 20 млн. лв. в изграждането на виртуален високотехнологичен център за връзка с клиенти в София. Това става ясно от подписания Меморандум за разбирателство между правителството и компанията. С осъществяването на проекта се очаква инвеститорът пряко да създаде и поддържа 50 нови работни места. Проектът предвижда в рамките на три години да се изгради и оборудва модерен и функционален офис център в София върху терен, собственост на „София Тех Парк“, предлагащ изцяло нови услуги за българския пазар посредством разработка и внедряване на специализиран софтуер и изграждане на колцентър за нуждите на клиентите и потребителите на услугата.

"Деари фууд България" инвестира 3 млн. лв. в модернизиране на млекопреработващите мощности на компанията, разположени в Севлиево. Първият етап е реализиран изцяло със собствени средства, а вторият - със 70% инвестиционен кредит.

Компанията за медицинска техника BTL Industries Bulgaria (BTL) ще построи високотехнологичен завод за производство на електронна медицинска апаратура в Пловдив. Инвестицията е в размер на 20 млн. лв., като в завода се очаква да бъдат разкрити 200 нови работни места. BTL получи сертификат за инвестиция клас А през 2019 г., а заводът ще бъде построен на територията на сградите на бившата фабрика Пулпудева и се очаква да е завършен до края на 2021 г.

 

Дата: 11.01.2021

Автор: Гергана Гиздина

Прочетено: 599