Повече от година след като пандемията Ковид-19 достигна и България, връщането към ежедневието, с което бяхме свикнали, все още е химера. Много бизнеси работят с различни ограничения, други изцяло промениха своя модел. А някои трябваше да се адаптират към новите условия и да продължат да работят стабилно, при спазване на стриктни мерки за безопасност, като производителите на електроенергия.

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, една от ключовите мощности в енергийния комплекс „Марица Изток“, бе сред онези, които точно преди година бързо и решително преструктурираха всички работни процеси, за да могат да продължат да произвеждат електроенергия при ограниченията и рисковете, наложени от извънредната ситуация с непознатия вирус. Използвайки изцяло местен ресурс, Централата осигурява ежегодно електричество, покриващо нуждите на близо 1 милион български домакинства и има важно значение за стабилната работа на енергийната система на страната.

Измина точно година от момента, в който трябваше неочаквано и бързо да реорганизираме дейността си в три основни направления – да опазим служителите си здрави, да гарантираме енергийните доставки и да помогнем за ограничаване на разпространението на вируса. Предизвикателна задача, която е възможно да се решава само, ако работиш със силен екип“, казва Красимир Ненов, изпълнителен директор на „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

Компанията инвестира повече от 850 000 лв. в опазване здравето на персонала и осигуряването на защитена среда за работа в условията на пандемията. В това число влизат и направените до момента над 12 000 PCR и 10 000 антигенни теста на служители и подизпълнители.

И най-модерното съоръжение е само сбор от компоненти, ако нямаме добър и обучен екип. Трябваше да опазим всички – включително подизпълнители и доставчици, хора, с които работим от дълги години. Ограничихме достъпа, осигурихме допълнителни предпазни средства и безопасна дистанция. Дезинфекцираме работни помещения, превозни средства, тежката механизация. Това са мерки не просто срещу Ковид-19, а в името на сигурността на енергийната система. Те са валидни и до днес и ние подхождаме с необходимата отговорност към спазването им“, обяснява мениджърът по здраве и безопасност в централата, Николай Колев.

Само 3 месеца след обявяването на извънредното положение „КонтурГлобал Марица Изток 3“ започва плановия годишен ремонт – период, в който всеки ден на територията на централата работят и над 1000 служители на външни компании. Регулярното тестване и внимателен мониторинг на здравния статус на всички – и служители, и подизпълнители, се оказва от ключово значение за опазване здравето на хората. Ето защо, въведените противоепидемични мерки се разпростират върху всички работещи на територията на централата, без изключения. Организация, която с цената на сериозни допълнителни инвестиции и денонощни усилия на ограничения екип на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, успява да обезпечи здравето на стотици служители във веригата доставчици на централата, успешното завършване на ремонтната програма и ефективното производство на електроенергия. ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е клиентът за близо 25% от въглищата, произвеждани от Мини Марица Изток, и така пренася позитивите на своята ефективност в кризисни времена и към колегите миньори и енергетици от всички други звена на сектора.

Едно от най-сериозните пандемични предизвикателства се оказват доставките на ключови за електропроизводството стоки. В този период на изпитания компанията работи заедно с доставчиците си, за да осигури както непрекъсваемостта на електропроизводството, така и тази на веригата от фирми, които произвеждат блага и услуги за сектора.

Скъсяването на веригата за доставки прави процеса по-предвидим, по-надежден и по-устойчив. Стараем се да има предвидимост. Договорите, които сключваме с доставчиците, често са за няколко години, което позволява на изпълнителят да инвестира необходимите средства в развитие на персонала. Разчитаме на местни фирми, което има благоприятен ефект за социално-икономическото състояние на региона“, посочва Красимир Ненов, изпълнителен директор на „КонтурГлобал Марица Изток 3“. „Поощряваме иновативни решения с цел дигитализация на процесите. Очаквам кризата да ускори развитието на локалните мрежи на доставки в посока „скъсяване“ и силно дигитализиране на услугите в ежедневието ни“, каза той и допълни, че производството на електроенергия е пряко свързано с част от целите, които бизнесът и обществото ще преследват и след края на пандемията.

Изминалата 2020 г. бе необичайна за „КонтурГлобал“ и в още един аспект – социалните проекти на компанията в полза на местната общност. От началото на пандемията централата инвестира повече от 400 000 лв. в подкрепа на общността за справяне с различните аспекти на пандемията. Още през април 2020 г. „КонтурГлобал“ се включи във Фонд „Обединени срещу Ковид-19“ с дарение от 100 000 лв. По-голямата част от средствата – над 1 млн. лв., генерирани от Фонда, бяха разпределени между болници и лечебни заведения в над 15 общини в цялата страна. Без да забравя и най-близките си съседи, в този труден период централата няколкократно оказва помощ на болницата в гр. Гълъбово, на културни институции, училища и социални центрове в регион Стара Загора.

Година след началото на едно от най-големите предизвикателства пред обществото ни и света като цяло, ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ отбелязва 10-та годишнина от влизането на международния инвеститор „КонтурГлобал“ в българския енергиен сектор. За тези 10 години компанията продължи да се развива устойчиво – стабилно производство на електроенергия с увеличена ефективност, подобрени екологични показатели и високи стандарти за безопасност, запазени висококвалифицирани работни места, значими социални инвестиции. Дори и с пандемия за рождения ден, „КонтурГлобал Марица Изток 3“ застава като надежден партньор на българския бизнес и добър съсед за местната общност – производител на енергия, за да продължим силни напред.

 

Дата: 05.05.2021

Прочетено: 551