В началото на лятото България получи първа награда в категория за най-добър видеоклип, популяризиращ туристическа дестинация от Международното туристическо изложение в Мадрид – FITUR. Едноминутният клип "Find your story" е част от единния криейтив макет и рекламни продукти, създадени за интегрираната рекламно-комуникационна платформа на „Бранд България“. Той цели да покаже богатия спектър от туристически продукти за всеки сезон.

Режисьор е Диана Минчева-Йорданова, продуценти са Screen Brothers, а творческата концепция на проекта е на Havas Bulgaria, част от Havas Group - една от най-големите рекламни и комуникационни групи в света.

Ако не сте в рекламния бранш, едва ли сте разбрали тази информация покрай избори, ремонти на магистрали, PCR тестове и търсене на вила за ваканцията в Гърция. Екипът на Noblesse Oblige намира това признание за важно, защото напоследък все по-рядко сме в първите места при надпревара с добрите.

През есента на 2019 г. Havas Bulgaria бе избрана от Министерството на туризма да създаде единен криейтив макет и рекламни продукти за „Бранд България“ и създава общо 54 телевизионни клипа, 18 радио спота, 92 варианта на ключови визии, уеб банери, BTL материали и др. Всички създадени продукти са включени в архив и качени във виртуална библиотека с бранд бук и насоки за доразвиване на идентичността на „Бранд България“, за целите на различни комуникационни кампании и целеви пазари. Проектът е разработен от екип от близо 100 души.

Ето какво отговори екипът на Havas Bulgaria на въпросите на Noblesse Oblige:

Разкажете малко повече за Международното туристическо изложение в Мадрид – FITUR. Защо е важно страната ни да се позиционира на подобни събития и какво всъщност означава първото място?

FITUR е едно от най-значимите туристически изложения в света. 41-вото издание на Международния форум в Мадрид имаше за цел да възстанови и стимулира туристическата индустрия в настоящата ситуация. Това беше и един от първите туристически форуми, проведени през изминалата година, което привлече към него огромен брой посетители.

Полученото признание от един от най-престижните туристически форуми в света е от огромно значение за България. То показва страната ни пред огромна международна публика в момент, когато светът е зажаднял за пътувания, и я позиционира като интересна и желана дестинация.

Има ли лоша реклама?

Има реклама, която е ефективна, и такава, която не е. Все пак, рекламата е творчески продукт и се подчинява на правилата на „художествена условност“.

Коя е тайната на добрата реклама?

Няма тайна. Добрата реклама е подчинена на цялостна маркетингова стратегия и се базира на проучвания, анализи и ефективно планиране.

Как би изглеждала най-добрата дългосрочна реклама за страната ни, през погледа на криейтив агенция като Вашата?

Дългосрочната реклама на Българя като туристическа дестинация трябва да е базирана на динамична креативна концепция – тенденциите вече се променят за месеци и рекламните кампании са гъвкави, така че да позволяват доразвиване на посланията в рамките на една основна идея. Ключ към успешната комуникационна стратегия и творческа концепция е познаването на начина на мислене, поведението и предпочитанията, медийното потребление и стила на живот на целевите групи и целевите пазари на дестинацията. Светът се променя. Туристическата индустрия се променя. Хората се променят. Взаимодействието между туристите и бранд дестинациите се променя. Желанията за пътешествия и предпочитанията се променят. Това налага и промяна в маркетинговите стратегии и творческите концепции на дестинациите. Провеждането на ефективна и дългосрочно ориентирана рекламна кампания е изключително важно в процеса по изграждане на уникален и положителен имидж на България като конкурентен туристически бранд.

В една успешна дългосрочна маркетингова стратегия на „Бранд България“ ключовата дума би била автентичност. Рекламните клишета на красиви гледки, кулинарни изкушения, СПА и уелнес възможности, безкрайно лято и снежна зима са изместени от търсенето на истински преживявания, истории, които да разказваш, и създаването на спомени за цял живот. По отношение на добавената стойност България има наистина атрактивно предложение с рядката си комбинация от разнообразна природа, богато културно наследство, струпване на безброй забележителности и възможности за различни занимания на неголяма територия, но и нещо много по-важно, гостоприемството на българите, запазените и до днес традиции и обичаи, както и многообразието на скрити кътчета, които са извън радара на масовия туризъм.

Актрисата Мария Бакалова бе обявена за „Посланик на дестинация България“ от министъра на туризма Стела Балтова. Можете ли да посочите още лица за посланици на дестинация България?

Смятаме, че всеки посетил страната ни може да е неин посланик по света, както и всеки българин. Страната ни разполага с огромно природно богатство, култура и традиции, които предоставят преживявания, носещи спомени за цял живот.

Каква би била ролята им, ако можехте да ги привлечете за едноминутно видео от серията "Find your story"?

Ролята на всеки участващ в кампанията – било то в клип или впоследствие като посетител, е да открие и да сподели своята история от България.

Този брой на нашето списание е посветен на туризма и в частност на Смолянския регион и Родопите. Коя е най-добрата реклама за тях?

Хората отдавна пътуват, за да открият и посетят места с историческо значение или духовен смисъл, да се срещнат с различни култури, както и да научат нещо повече. Родопите са една от най-красивите планини в България. Освен невероятна природа, планината на Орфей крие много предания и легенди, както за своя произход, така и за обитателите си. Смолянският край е може би най-гостоприемното кътче в България – приветливите къщи за гости са автентичен портрет на българския бит и култура. Смята се, че селището датира от дълбока древност, а според античния гръцки историк Херодот, този край е бил населен с траки около 2500 – 3000 години преди началото на нашето летоброене.

Смесица от преживявания, гледки и природни феномени, легенди и културни артефакти, гостоприемство и кулинария – всичко това като лично преживяване и показано в чистия си вид, „без грим“, би била най-добрата реклама за региона. Непознатите маршрути, личните истории и всичко, което не би се побрало в туристическа брошура, са сред основните мотиватори на съвременния туризъм. А пътешествениците все повече търсят себе си, пътувайки надлъж и нашир.

Какво е бъдещето на туристическата реклама?

Отговорът е много кратък – непрекъснат диалог с постоянно променящата се аудитория в синхрон с новите реалности. Рекламата на туристически дестинации в момента се ръководи от търсенето. Бъдещето, може би, е завръщане към основната концепция рекламата да управлява търсенето, да го провокира, моделира и развива.

А бъдещето на Havas Bulgaria? Какви нови проекти предстоят?

Havas е една от водещите агенции на българския пазар. Като такава, работата ни включва разнообразни рекламни и комуникационни проекти в сферата на туризма, телекомуникациите, банкирането и др. Нагласата ни за бъдещето е позитивна и гледаме напред към 2022 г., докато продължаваме да работим в посока растеж и висока ефективност за нашите партньори.

Дата: 14.09.2021

Автор: Гергана Гиздина

Прочетено: 1561