С този призив Филип Морис България назова кампанията си, която цели да повиши информираността за проблема със замърсяването с цигарени фасове и да провокира промяна в поведението

„Най-добрият начин да се преборим с проблема е заедно. Добрата информираност за проблема, присъединяване към инициативи за почистване на градската среда и природата, или просто, всеки потребител да изхвърля отпадъците правилно - заедно да направим промяната в нашия свят - на нашата улица, в нашия град, сред нашата природа»

Филип Морис България стартира национална кампания под наименованието #ПромениКартинката през месец юни тази година. Проблемът със замърсяването на обществените пространства с цигарени фасове е съществен. Цигарените филтри съдържат целулозен ацетат, който представлява биопластмаса от дървесна маса, която се разгражда, но процесът на разграждане може да продължи от 3 месеца до 15 години в зависимост от външните условия. На фона на общото количество на всички пластмасови продукти, произвеждани в света годишно – около 359 млн. тона, цигарените фасове са малка част - около 0,3% или 1.1 млн. тона, но е крайно време отношението към тях, като незначителен отпадък, да бъде променено. Те трябва да попадат в предназначените за общия отпадък места, а не да бъдат изхвърляни неправилно.

С #ПромениКартинката компанията се стреми да стартира промяната в дългосрочен план, като насочи вниманието на обществото към проблема и призове потребителите към отговорното поведение.

#ПромениКартинката продължава през целия летен сезон с атрактивни и провокативни визии на 40 български плажа по цялото Черноморие, акцентирайки върху замърсяването на плажните ивици.

Цигарените филтри са най-големият замърсител на плажовете и най-широкоразпространената форма на отпадък, който попада в океаните. От общото количество от 1.1 млн. тона цигарени фасове, над 800 тона се изхвърлят неправилно в околната среда, повече от които попадат в океаните.

Визиите, позиционирани през цялото лято до 15 септември по българските плажове, имат за цел да накарат потребителите да се замислят, когато изхвърлят цигарен фас в пясъка и да направят промяна в поведението си, като ги изхвърлят само на предназначените места за общ битов отпадък.

Рециклирането на цигарените филтри на теория е възможно, но това се оказва икономически неоправдано и неустойчиво, поради факта, че преди да бъдат рециклирани, е препоръчително да бъдат пречиствани от катраните и други остатъчни вредни вещества в тях, след като са филтрирали цигарения дим. За разлика от филтрите на цигарите, филтрите на бездимни продукти без горене, при които няма дим, не са така замърсени, поради липсата на катрани и значително по-малко други вредни вещества, поради което тяхното рециклиране е възможна и по-устойчива опция.

Независимо от разликата, в крайна сметка, филтрите от всички видове тютюневите изделия трябва да се изхвърлят в предназначените за общия битов отпадък места, а не в природата.

Диляна Якова, мениджър регулации и устойчиво развитие във Филип Морис България: „С кампанията #ПромениКартинката се надяваме да събудим екосъзнанието на пълнолетните потребители, да ги запознаем с фактите, свързани с проблема, за да се постигне реално намаляване на замърсяването с фасове в България.“

От есента кампанията ще продължи с втора вълна в градска среда с нови привличащи вниманието визии и активности, защото десетки хиляди фасове замърсяват градовете, като се изхвърлят на улицата, в парка, на автобусната спирка, на шосето от преминаващ автомобил. А избраният град, където Филип Морис България иска да #ПромениКартинката, неслучайно е нашата европейската столица на културата – Пловдив.

#ПромениКартинката е българската кампания от глобалната инициатива на Филип Морис Интернешънъл (ФМИ), стартирала през 2020 г. “Our World is not an Ashtray”: www.worldnoashtray.com.

С амбицията си да бъде лидер в областта на устойчивото развитие и в изпълнение на глобалната си визия за изграждане на бъдеще без дим ФМИ осъществява отговорно своите бизнес операции с визия за дългосрочната стойност на дейностите си и амбиция за минимизиране на негативното външно въздействие в резултат на своите продукти. Сред основните цели на компанията в областта на устойчивото развитие е и намаляването на замърсяването на околната среда с отпадъци от продуктите, които произвежда, чрез информиране и насърчаване на отговорното поведение сред пълнолетните потребители, както и интегрирането на екодизайн и концепцията за кръгова икономика в разработването на електронните устройства за нагряване на тютюн.

В България #ПромениКартинката има свой собствен уебсайт – www.promenikartinkata.bg, където може да се намери повече нформация за мащаба на проблема със замърсяването, както и планираните последващи стъпки на инициативата.

Дата: 14.09.2021

Прочетено: 472