PPS Manufacturing – първата фабрика за нитрилни ръкавици в Европа, ще бъде изградена в Пловдив

Новата фабрика е уникален за България и за цяла Европа проект, тъй като в момента на континента няма производство на предпазни нитрилни ръкавици за медицината и хранително-вкусовата промишленост. Възможността за създаване на такова предприятие в България, особено в условия на пандемия, ще осигури голямо икономическо предимство на страната ни и ЕС. Очаква се новата фабрика на PPS Manufacturing да започне дейността си от есента на 2021 г. Инвестицията, която е изцяло българска и е със съдействието на фонд „Устойчиви градове”, надхвърля 10 млн. лв. и ще създаде над 100 нови работни места.

"Макском" и австрийският производител на мотоциклети Pierer Group отварят нов завод в Пловдив

Договорът за съвместния завод бе подписан между собственика на „Макском“ и бивш член на УС на Българската стопанска камара Максим Митков и главния изпълнителен директор и водещ съдружник в Pierer Mobility Щефан Пиерер. Джоинт-венчърът ще носи името Pierer & Maxcom Mobility и ще бъде разположен на площ от 131 дка в "Тракия икономическа зона" край Пловдив. Очаква се заводът да бъде построен до втората половина на 2023 г., а производството да стартира през 2024 г. Засега се предвижда цялата продукция да е за експорт, като в плановете са достигане на годишно производство от 300 000 електрически велосипеда и разширяване на производството с други продукти за електрическа мобилност. Заводът ще осигури нови 1000 работни места. Планирано е инвестицията да надхвърли 60 млн. лв. Благодарение на тази сделка България има реални шансове да излезе на първо място в Европа по производство на електрически велосипеди.

Германската Next.e.Go инвестира 140 млн. евро в завода си в България

През юли България подписа меморандум с германската компания Next.e.GO за изграждането на завод за електромобили в Ловеч. Инвестицията е за 140 млн. евро и ще разкрие 1000 нови работни места. Българското правителство е склонно да осигури поощрително финансиране от 34 млн. евро след успешната реализация на проекта и стартирането на производството.

"Цератицит" ще инвестира 20 млн. евро за разширяването на завода си в Габрово

Инвестицията е с цел разширяване на производствените мощности за металорежещи и специални инструменти в Габрово. "Цератицит" планира да разкрие и 100 нови работни места, както и да построи нова модерна производствена база с логистичен и соларен парк за собствени нужди. По думите на председателя на Борда и изпълнителен директор на "Цератицит" България Георги Петров, с инвестицията в нови високоспециализирани машини и съвременни технологии страната ни ще се превърне в световен център на групата. Планира се и R&D, както и обучителен център за висококвалифициран персонал. Групата "Цератицит" оперира в България от 1996 г. Тя е високо технологична инженерингова група, специализирана в производството на инструменти и технологии от твърди метали. В завода в България работят 620 души. Компанията се обособява след сливане между "Планзее ТИЦИТ" - Австрия, и "Цераметал" - Люксембург. И двете компании са с дългогодишен опит в производството на твърди сплави.

Нидерландско-чешката СТР подготвя строителството на 85 хил. кв.м в три логистични парка в София

Компанията е най-големият оператор на логичично-индустриални паркове в ЦИЕ. От обявените 85 хил. кв.м РЗП 40 хил. кв.м са планирани в първата фаза на бъдещия CTPark Sofia West, на бул. "Ломско шосе". Очаква се сделката за терена да бъде финализирана през септември и строителството да започне през тази година. Други 30 хил. кв.м са планирани като начало в CTPark Sofia East, на бул. "Ботевградско шосе", който е на два-три месеца от старта си. В цялостен вид първият проект е за 112 хил. кв.м, а вторият - за 105 хил. кв.м, по информация на базата данни за сградни и инфраструктурни проекти pds.bg. Къде ще са останалите 15 хил. кв.м засега няма официална информация. Може да се предположи, че ще са на третата софийска локация на СТР - до летище София. Компанията купи там действаща логистична база в края на 2020 г. в сделка с обратно наемане.

“Спиди” ще разпределя един от най-големите дивиденти за публична компания

Акционелите на „Спиди“ ще решават за разпределението на един от най-големите дивиденти, давани от публична компания у нас. Общото събрание ще се състои само с две точки в дневния ред, показва поканата към акционери, публикувана от X3News. Общата сума, която може да бъде разпределена, възлиза на 28.232 млн. лева, или по 5.25 лв. на всяка акция преди облагането с данъци.

“Еврохолд” финализира придобиването на седем дъщерни дружества на “ЧЕЗ Груп”

Най-големият публичен холдинг в България и една от водещите независими финансови и застрахователни групи в Югоизточна Европа - Еврохолд България АД, официално финализира придобиването на седем дъщерни дружества на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп в България. Сделката е на стойност 335 млн. евро и се реализира чрез Eastern European Electric Company (EEEC), която е 100% собственост на Еврохолд. В резултат на транзакцията, която вече беше одобрена от всички компетентни местни регулатори, Еврохолд ще придобие 67% от най-големия дистрибутор на електроенергия в България - ЧЕЗ Разпределение България (с 40% пазарен дял) и най-големия доставчик на електроенергия - ЧЕЗ Електро България, както и 100% от капитала на най-големия лицензиран търговец на електроенергия - ЧЕЗ Трейд България. Холдингът, също така, придобива компанията за IT услуги ЧЕЗ ИКТ България, фотоволтаичния парк Фри енерджи проджект Орешец, дружеството за производство на електричество от биомаса - Бара груп, както и ЧЕЗ България, която координира и управлява дейността на всички дружества на ЧЕЗ в България. 

Melexis инвестира 75 млн. евро и разширява екипа си в България

Производителят на чипове и сензори за автомобилната индустрия "Мелексис България", който е част от белгийската група Melexis, ще открие новата си сграда в Горубляне през септември. Инвестицията за 75 млн. евро цели да увеличи производството на чипове в момент на глобален недостиг на компоненти в автосектора. Компанията, която има средно по 13 чипа във всеки нов автомобил по света днес, търси оператори, инженери и техници, за да попълни екипите в България. До края на 2022 г. планира да наеме нови 160 служители към сегашния екип от 500 души.

BA Glass Bulgaria инвестира 60 млн. Евро в завода за стъкло в София

Инвестицията е част от плана за развитие на португалската компания в България. Тя притежава два завода у нас – единият се намира в Пловдив, другият – в столицата. Общият им оборот възлиза на 1,8 млрд. лв. Годишно. Според стратегията за развитие и усъвършенстване на бизнеса у нас, БиЕй Глас възнамерява да модернизира завода си в София до 2022 г.

Дата: 14.09.2021

Автор: Гергана Гиздина

Прочетено: 954