Отминаващата година беше пълна с предизвикателства за бизнесите – от пандемията, през дефицит на ключови компоненти, до цените на ток и газ. Въпреки сложната обстановка, в сектора на роботиката и автоматизацията у нас имаше интересни проекти, финансирания, индустриални и образователни инициативи.

Новите инвестиции

През 2021 г. финансиране от различни фондове за рисков капитал и частни инвеститори набраха няколко български компании, развиващи решения за автоматизация в множество различни сфери – роботизираната автоматизация на процеси (RPA Consulting), индустриални прогнозни анализи и оптимизации (Amygda Labs), автоматизиране на процеси в земеделието (Ondo) и роботизираната рехабилитация (Neurorehabilitation Robotics). Освен тях, видяхме и финансиране на иновативни компании през борсата. „Биодит“, високотехнологичната компания, която специализира в разработката и производството на системи за сигурност, контрол на достъп и работно време, базирани на биометрична идентификация, първа поведе успеха на beeam пазара. Компанията за карго дронове Dronamics успешно дебютира на БФБ набирайки почти 6 млн. лв. Сериозен инвестиционен успех беше и листването на „Алтерко“ на борсата във Франкфурт. Така дружеството стана и първата българска технологична компания, търгуваща се на голяма западна борса.

Проектите за автоматизация

Проектите за автоматизация са постоянна част от инвестиционните програми на големите производители у нас и през 2021 г. имаше интересни проекти за индустриална автоматизация.

„Hecтлe Бългapия“ и тази година инвестира в производството нa нoв шoĸoлaдoв пpoдyĸт в завода си до Coфия, след като и през изминалата година компанията инвестира около 23 млн. лв. в роботизиране на процесите си. Новото производство на компанията е разположено на площ над 4000 кв.м, разполага с над 100 машини от най-ново поколение и заради високата си степен на автоматизация може да достигне производствени нива от 2,3 млн. опаковки до края на 2021 г.

"Алкомет" въведе в експлоатация цех за механична обработка на алуминиеви профили, които ще се влагат в електромобили. Благодарение на инвестицията в новия цех, компанията ще може да доставя на клиентите си обработени детайли, готови за вграждане не само в автомобилната, но и в други индустрии.

„Асарел-Медет” внедри ново оборудване за автоматизирано сортиране на минералите, заедно със софтуерни системи за моделиране на рудните находища и за планиране на минното производство, както и нов специализиран софтуер за оценка и анализ на резултатите.

Тенденциите през годината

Високите цени на ток и газ насърчават компаниите да инвестират в системи за енергиен, building management системи и други решения за оптимизация на сградните и фасилити разходи. Така VMware Bulgaria внедри интегрираното решение за сградна автоматизация, енергийното управление и мениджмънт на сградните и критичните инсталации на Schneider Electric в новия си офис за над 2500 души в Garitage Park, София.

Същевременно, продължава навлизането на софтуерната автоматизация и автоматизирането на справките и анализите, както и много други повтаряеми бизнес процеси като обработката на документи, актуализирането на клиентски данни, извличане на данни от различни формати файлове и уебсайтове, както и много други.

Интересна тенденция е и навлизането на роботи и в по-консервативни сектори като туризма. Тази година хотели в четири българска града – София, Варна, Пловдив и Бургас, ползват роботи на рецепцията си.

Инициативи, подпомагащи автоматизацията

През 2021 г. имахме и първи конкурс, който насърчава индустриалната автоматизация – Стартирай 4.0, организиран от „Шнайдер Електрик България“. Победителите в него получиха безплатно лицензи за три дигитални приложения на Schneider Electric, обединени в обща архитектура, както и безплатната им интеграция. От PARA подкрепихме конкурса и ще работим за повече инициативи, насърчаващи индустриалната автоматизация и умните решения.

Техническото и инженерно образование

Освен индустрията, образователната сфера също беше изправена пред предизвикателства. Въпреки хуманитарната ситуация, проведоха се множество образователни инициативи, насочени към развитието на инженерни и технически умения и идеи като „ТУЕС ФЕСТ 2021 - 48 часа ТУЕС“ и осмата сесия на УчИ-БАН. Чрез тях младежите имаха възможност да покажат собствени разработки в сферата на технологиите, които да бъдат оценени от експертно жури. 35 училищни проекта от Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София, в роботиката, софтуера и компютърните мрежи бяха показани онлайн. Друга такава инициатива на Ученическия институт на БАН за осма поредна година представи разработки на ученици, с цел привличане на способни млади хора към професионална реализация в науката.

Освен образователните събития, български гимназии напреднаха в разкриването на STEM центровете. Такива се откриха и обновиха в Математическа гимназия “Академик Кирил Попов” – Пловдив, СУ „Неофит Рилски“ в Харманли, СУ „Васил Левски“ в Троян и други.

Във висшето образование колаборацията между компании в сферата на роботиката и висши учебни заведения продължи и тази година. Беше открита лаборатория на FANUC България, оборудвана с робот FANUC M-430iA, дарен от компанията за целите на практическото обучение на студентите в Технически университет - Габрово. Университетът и през тази година търсеше активната връзка с бизнеса, за да предостави на студентите иновативно обучение. Подписването на общо партньорство в областта на информационните технологии с Huawei Technologies Bulgaria бе част от стъпките. Университетът е партньор на програмата Bulgaria ICT Talents Training - Huawei SFTF, която цели да открие най-изявените таланти в сферата на информационните технологии и да им предостави възможност за стаж в Huawei.

Образователните инициативи на PARA

От PARA през цялата година имахме проекти, целящи да насърчат образованието у нас. Чрез инициативата „Иновациите срещат училището“ над 500 деца от цялата страна се запознаха с близо 20 иновативни компании. Чрез инициативата насърчаваме не само диалог между гимназисти и предприемачи, но и развитието на уменията на ХХI век у младите хора - дигиталните и „меки“ умения, взаимния обмен на знания, опит, идеи и добри практики. Подкрепихме и създаването и обновяването на специализирани клубове по роботика в като този в ПГМЕТ – Плевен.

В края на годината отворихме за кандидатстване и първия инкубатор по роботика, насочен към младежите у нас - “PARA Robotics Incubator”, който ще помогне на младежи с идеи или проекти в сферата на роботиката дроновете, IоТ, машинното зрение или изкуствения интелект да достигнат до завършен прототип. PARA Robotics Incubator ще предостави на участниците над 100 часа менторска помощ от инженери, достъп до лаборатории и развойни центрове за прототипиране, както и закупуване на необходим хардуер за проекта като платки, двигатели, сензори, управляващи блокове и други необходими материали. През февруари 2022 г. ще бъдат избрани първите проекти, а в следващите шест месеца ще продължи програмата на инкубатора.

Дата: 07.01.2022

Автор: Кристиян Михайлов, член на УС на Професионална асоциация по роботика и автоматизация - PARA

Прочетено: 507