За развитието, предизвикателствата и тенденциите в бирения бранш у нас разговаряме с председателя и с изпълнителния директор на Съюза на пивоварите в България (СПБ) – Владимир Иванов и Ивана Радомирова.

Кои са най-впечатляващите постижения на бирената индустрия в страната?

Вл. Ив. Пивопроизводството в България е забележителна промишленост. Преди 141 години у нас се изграждат първите пивоварни и бирарии, приемани като символ на европейската градска култура и даващи на българина самочувствие, че е модерен човек. Днес широкото портфолио от над 180 произвеждани в страната марки бира, иновациите, креативият маркетинг, зелените и социални инициативи определят облика на българския пивоварен сектор. От началото на приватизацията през 1994 г. до днес капиталовите инвестиции в индустрията надхвърлят 1,390 млрд. лв. През последните години най-големият ни успех е фактът, че 90% от сънародниците ни дават изключително висока оценка на пивоварните компании и бирената категория в страната. Според последното независимо проучване на International Reputation Institute, българските пивовари са с най-висока репутация от всички страни на ЕС.

Ив. Р. Към това постижение следва да добавим и осемте награди на СПБ, с които сме удостоени през последните три години от национални конкурси за социална отговорност и публични комуникации. Браншовата организация е единствената в страната, която осъществява обща за сектора програма за устойчиво развитие, с акцент върху икономическия растеж, подкрепа за местните общности, социален диалог, отговорна консумация и етични комуникации към потребителите. Най-актуалният ангажимент на СПБ е фокусиран върху екологичната устойчивост и кръговата икономика. На сайта на СПБ има ,,зелена библиотека“ и интерактивен калкулатор, с който всеки може да изчисли как с разделното събиране на отпадъци от бирени опаковки може да влияе положително върху околната среда (вж. https://pivovari.com/green-academy/calculator)

Промени ла се през последните години отношението на потребителите към бирената категория?

Вл. Ив. Изследванията за тенденциите в потребителските нагласи показват, че стереотипите за бирата постепенно се променят, предвид научните факти, нагласите на новите поколения, преобладаващия им интерес към здравословен начин на живот и информационно-образователните кампании, които СПБ развива в подкрепа на категорията и индустрията. В този контекст е важно да подчертаем големия принос на българските учени за развитието на бирената категория и технология. През последните 10 години в областта на пивоварната наука са реализирани повече от 75 научни задачи и проучвания. Най-авангардното ново изследване е за микробиома на българската бира, което в края на м. май ще бъде представено на 38-ия Международен конгрес за пивоварна наука в Мадрид.

Ив. Р. Дори по време на пандемията честотата на консумация на бира се запази на нивата от 2019 и 2018 г. - индикация, че сънародниците ни са лоялни потребители на категорията. Регулярно провежданите по поръчка на СПБ маркетингови проучвания показват, че всеки втори пълнолетен българин пие бира поне веднъж седмично. 33% от респондентите споделят, че пивото е подходящо за тях питие, а при активните консуматори на това мнение са 55%. У нас вече се предлагат стотици марки и асортименти пиво, но безусловно лагер бирата тип Pils продължава да е най-предпочитана и с най-висок пазарен дял от 93-95%.

Каква е специалната съставка, която прави бирата любима напитка от векове насам?

Вл. Ив. Любовта на пивоварите, която ги вдъхновява да съчетават знания и умения, за да превърнат малкото ечемичено зрънце в пенлива кехлибарена напитка, „която утолява жаждата и весели човеците, без да ги опива!”. Последното е цитат от водосвета с църковната благословия по случай Деня на българските пивовари - Илинден. Вярваме, че с оптимизъм, синергия и иновативен дух ще продължим да владеем магията на пивото, а има ли го вдъхновението на пивоварите, ще я има и любимата напитка!

Ив. Р. Безспирната трансформация, е онази невидима и тайна съставка на бирата, която й позволява да има хиляди лица и милиарди почитатели по целия свят. Страхотно е, че благодарение на нашите невероятно добри майстори пивовари и ние участваме в това изживяване и пътешествие!

Дата: 09.05.2022

Прочетено: 452