През април 2022 г. за председател на Арбитражния съд при БСК беше избрана проф. Таня Йосифова, която още с встъпването си в длъжност заяви амбицията си да възроди работата на съда и да я издигне на качествено ново ниво. Резултатите не закъсняха.

Арбитражната колегия към АС при БСК беше попълнена с нови арбитри и медиатори. Беше създадена и колегия международни арбитри, която стартира с четирима юристи с доказан висок професионален опит. Беше подобрено съдържанието и функционалностите на интернет страницата на съда. Изградена беше и деловодна система с отдалечен достъп, която улеснява страните по делата, техните процесуални представители и арбитрите.

Арбитражният съд при БСК стана част от Кампанията за по-екологични арбитражи (CGA), целяща минимизиране на въздействието върху околната среда на вредните емисии от дейността на арбитража.

През м. ноември Арбитражният съд при БСК и Икономически университет – Варна, подписаха 5-годишен Меморандум за сътрудничество, признавайки потенциала на двете институции да обновяват и осъвременяват правната теория с научни изследвания и да прилагат творческите достижения в практиката, и отчитайки, че организираното сътрудничество и по-широкото публично представяне на техните дейности, роля и постижения ще бъде от взаимно полза.

Бяха организирани семинари, публични лекции и конференции, вкл. Ден на отворените врати на АС при БСК и конференция „Арбитражът в полза на българския бизнес – предизвикателства и перспективи“. Членове на Арбитражната колегия, вкл. самата проф. Йосифова бяха лектори на множество национални и международни форуми, като част от тях се проведоха с институционалното партньорство на АС при БСК - DiTech Expo, Digital4Plovdiv, Digital4Varna, Green Transition – Green Deal – Innovation, Investment and Fair transition, FinX Conference 2022,  Националната научна конференция "Правото и бизнесът в съвременното общество" (ИУ-Варна) и др.

През август 2022 г. проф. Таня Йосифова и д-р Гергана Върбанова станаха първите индивидуални членове на международната неправителствена организация ArbitralWomen. Организацията е създадена през 1993 г. и свързва жените-практици в областта на извънсъдебното решаване на спорове. Към настоящия момент членове на организацията са жени от 40 държави, като за първи път има представители от България.

В края на годината АС при БСК организира студентски конкурс за есе, посветено на съвременния арбитраж, а проф. Йосифова беше отличена с наградата "Юрист в медиите" в рамките на Националните награди за правосъдие, които се организират от Балканската медийна асоциация, с подкрепата и помощта на Международния адвокатски съюз, Адвокатските колегии от цялата страна, Камарата на нотариусите, Българската съдийска асоциация, Професионалната асоциация на медиаторите, Асоциацията на жените адвокати, Асоциацията на синдиците в България.

 

АРБИТРАЖНИЯТ СЪД при БСК е създаден в края на 1999 г. и започнал работа през 2000 г. В рамките на едноинстанционно производство решаваме имуществени спорове, които са допустими по закон и решението има съща­та сила както решението на държавния съд. Производството е продължителност средно между 6 и 9 месеца. Въз основа на арбитражното решение можете да получите изпълнение и в чужбина, по силата на Нюйоркската конвенция.

От стотиците арбитражни решения на АС при БСК досега, само едно единствено решение е било отменено от ВКС. Такава е и амбицията ни - да произнасяме справедливи решения.

За да можем да разрешим спора, е необходимо преди възникването му страните по договора да включат арбитражна клауза, с която се съгласяват спорът да се реши от Арбитражния съд при БСК съгласно разпоредбите на неговия Правилник.

Възможно е и след възникване на спора страните да се съгласят той да се реши от Арбитражния съд при БСК, като отново е необходимо да се сключи договор, с който се предостави тази компетентност на Арбитражния съд при БСК.

Като съвременна институция Арбитражният съд при БСК предлага и медиаторски услуги при възникнал спор, като целта е страните да достигнат до споразумение с помощта на медиатор.

Принципите, на които упражняваме дейността си, са: независимост, безпристрастност, обективност и конфиденциалност.

Извън компетентността на арбитражния съд са споровете:

  • за вещни права или владение върху недвижим имот,
  • за издръжка,
  • трудови спорове,
  • публичноправни спорове – валидност или нарушение на административни  актове,
  • по които едната страна е потребител.

Mетодите на извънсъдебното решаване на спорове са два вида:  МЕДИАЦИЯ и АРБИТРАЖ

 

Добри Митрав, председател на БСК:

„Времето, в което живеем, е време на непрекъснати спорове, затова ни трябват бързи и справедливи решения. Арбитражният съд е бърз, евтин, стабилен, конфиденциален, даващ право на избор на арбитър, а в същото време арбитражното решение се ползва със сила на присъдено нещо и с изпълнителна сила. В международен план арбитражът е предпочитан от бизнеса начин за уреждане на спорове. В отделни държави споровете от цели сектори на икономиката се възлагат за решаване от арбитражни съдилища. Арбитражът осигурява по-ефективно и своевременно възвръщане на средства и получаване на изпълнение в бизнеса, поради своята гъвкава процедура, бързо производство и по-малки разходи в сравнение с държавното производство. Наред с тези предимства, арбитражът дава възможност за запазване на отношенията между бизнес партньорите предвид конфиденциалния характер на процедурата. Всички тези предимства са особено видими в периоди на икономическа криза и рецесия.“

 

Проф. Таня Йосифова, председател на АС при БСК:

Като възможни извънсъдебни способи за решаване на спорове нашият Арбитражен съд предлага както арбитраж, така и медиация в рамките на предоставената ни от закона компетентност. Надявам се тези процедури да станат все по-често използвани у нас, така както е в цял свя. За да се ползват възможностите на арбитражното проидводство, необходимо е двете спорещи страни да имат включена арбитражна клауза в договора помежду си. Възможно е такава клауза да бъде включена и постфактум – при възникване на спора. Арбитражното решение има същата сила както съдебното решение и подлежи на съдебен контрол от Върховния касационен съд.“

 

ВЖ. ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ

Дата: 27.01.2023

Прочетено: 468