В анкетата за любимите социални придобивки на родителите имаше само два отворени въпроса. Още с първия попитах жените какви съвети и препоръки биха дали на компаниите. Получих 40 отговора. С тях спокойно развенчаваме мита, че социалните придобивки са нещо сложно и скъпо. Истината е, че жените очакват от своите работодатели няколко конкретни неща и сега ще ви разкажа кои са те.

Търсят се диалог и достъпна информация

Жените са готови да дадат релевантна и полезна обратна връзка, стига да бъдат попитани. Ясно се очертава и липсата на достатъчно информация има ли и какво точно включва социалният пакет в компанията, за която кандидатстват.

Ето и техните съвети към работодателите:

“Да се допитват до служителите”, “Да проучват нагласите, защото те не са постоянна величина”.

„Да поддържат социален пакет спрямо реалната ситуация в държавата, т.е. редовно да се преразглежда нуждата от актуализация на вида услуги.“

„Наистина да се предлага, а не да е само реклама.“

„Да не дават възможно най-орязан пакет, тъй като хората са наясно какво е в другите компании.“

„Придобивките да бъдат изложени на видно място за кандидатстващите.“

„Опциите за почасова работа/ дистанционна/ гъвкавият ден и други да бъдат ясно уточнени в обявите на компаниите.“

Родителите очакват социални придобивки по мярка

“Трябва да има бюджет и избор на придобивки според нуждите на конкретния служител. Няма как аз като майка на малко дете да имам същите нужди като 20-годишния ми колега, който няма и не планира скоро да има деца.”

Този цитат описва много добре проблема. А друга майка допълва още по-конкретно:

“Нека работодателите предложат базисен пакет, еднакъв за всички служители и отделно всеки да може сам до определен лимит да избере какво допълнително иска. За мен е важен индивидуалният подход. Ако имам право сама да избера още две придобивки бих се чувствала по-специална, отколкото да имам нещо, което не ползвам.”

Суперсилите на майките, за които трябва да говорим

“Няма по-мотивиран кандидат за работа от дама, която се връща от майчинство”, каза в интервю за dzhandeva.com HR експертът Георги К. Първанов. Това не е само негово твърдение.

Георги Малчев, управляващ съдружник в една от водещите дигитални агенции в България – Xplora, също вярва в суперсилите на родителите и дава конкретни примери:

“Те имат свои уникални предимства – много са отговорни, увличат останалите с отношението си, полагат допълнителна грижа, могат да планират отлично, не се “шашкат” лесно”.

Но за да се види всичко това на практика и родителите да покажат най-доброто, на което са способни в работата си, първо трябва работодателите да им гласуват доверие.

Вижте още от посланията на родителите към компаниите:

„Да се интересуват повече от нуждите на служителите и да проявяват повече емпатия.“

„Да обръщат по голямо внимание на работниците, които са родители, и на общото психично здраве на всички!“

„Толерантност към майки с деца. И възможност за връщане на работа по-рано, но с включена работа от вкъщи. Доста големи компании казват че имат такава, но реално не правят нищо за връщащите се майки на работа или, напротив - даже прекратяват договорите им.“

„Да има детски кътове на работните места или осигурен кооператив.“

„Гъвкаво работно време и възможност за болничен (отсъствие) до 3 дни без документ.“

„Хоум офис, пица ден в офиса, кафе и напитки, casual day и пр. НЕ СА социални придобивки, а трябва да са норма.“

ВЖ. ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ

Дата: 27.01.2023

Автор: Александра Джандева, журналист и собственик на Блог за кариерно развитие и малък бизнес www.dzhandeva.com

Прочетено: 238