29.04.2005

На вниманието на предприятията, които ще участват в европейската схема за търговията с парникови газове от 1 януари 2007 г.!!!

От 1 януари 2007 година, след присъединяването към ЕС, България ще прилага Директива 2003/87/ЕС, въвеждаща Европейска схема за търговия с квоти на емисии на парникови газове.  Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е координиращото ведомство за прилагане на Директивата. В началото на годината стартира разработването на Национални планове за разпределение на квоти за търговия с емисии на парникови газове за България за 2007 г. и за периода 2008-2012 г.

Като първа стъпка от разработването на плановете е необходимо да се състави списък на инсталациите на територията на страната, които ще участват в Европейската схема и ще получат безплатно квоти за  търговия. На основата на дейностите изброени в Приложение І на Директивата е съставен проект на такъв списък. Проектът е публикуван на уеб страниците на Министерство на околната среда и водите , Министерство на енергетиката и енергийните ресурси , Министерство на икономиката , Министерство на финансите , Българска стопанска камара и съответните браншови камари.
МОСВ приканва операторите на инсталациите, които попадат в обхвата на Директивата, но не са  включени в този списък, да се заявят в Изпълнителната агенция по околна среда до16.05.2005 г., чрез попълване на първоначална информация според формата на публикувания списък. Операторите на вече идентифицираните в този списък инсталации, да допълнят и коригират данните си до същата дата, в съответствие с указанията в Интернет.

За контакт и информация - г-жа Сийка Калиманова: електронен адрес climate@nfp-bg.eionet.eu.int , тел. (02) 940 64 88 и факс (02) 955 90 15.

Навременното и коректно подаване на информация е в интерес на предприятията с цел безплатно получаване на квоти за търговия с емисии на парникови газове и с оглед бъдещото функциониране на инсталациите.
В обхвата на Директивата попадат следните инсталации:

  • Горивни инсталации с номинална топлинна мощност, превишаваща 20 MW (с изключение на инсталациите за опасни или твърди битови отпадъци)
  • Рафинерии за минерални масла;
  • Коксови пещи
  • Инсталации за пържене или агломерация на желязна руда (включително сулфидна руда) - (черни метали)
  • Инсталации за производство на чугун или стомана (първично или вторично стапяне), включително непрекъснато леене с капацитет, превишаващ 2.5 тона за час
  • Инсталации за производство на циментов клинкер в ротационни пещи с производствен капацитет над 500 тона дневно или вар в ротационни пещи с производствен капацитет над 50 тона дневно или в други пещи с производствен капацитет над 50 тона дневно
  • Инсталации за производство на стъкло, включително стъклени влакна, с капацитет на топене над 20 тона дневно
  • Инсталации за производство на керамични продукти чрез изпичане, в частност керемиди за покриви, тухли, огнеупорни тухли, плочки, каменинови и порцеланови изделия, с производствен капацитет над 75 тона дневно, и/или в пещ с капацитет над 4 кубически метра и с плътност на пещ над 300 кг/кубически метър
  • Промишлени предприятия за производство на

(а) целулозен пулп от дървесина или сходни влакнести материали
(б) хартия и картон с производствен капацитет над 20 тона дневно

Забележки:

1. Когато на една площадка се разполага повече от една инсталация за извършване на една от посочените дейности, техния капацитет се сумира.
2. Топлинната мощност на горивна инсталация е равна на енергийното съдържание (в MWh) на изгаряното за един час гориво при номинална мощност на инсталацията.

Дата: 29.04.2005

Източник: www.bia-bg.com

Прочетено: 4547