06.02.2012

За новите идоли и образците в обществото, за успеха и ролята на държавата говори Сашо Дончев - изпълнителен директор на "Овергаз" и Председател на УС на Българската стопанска камара

Председателят на УС на Българската стопанска камара Сашо Дончев изнесе лекция по пред делегатите на Националното представителство на студентските съвети в България по време на Националната студентска конференция на тема "България 2020 - общество и икономика на знанието и успеха".

В своето приветствие към студентите Сашо Дончев подчерта, че в професионалната и личната реализация основна водеща ценност трябва да бъде постигането на резултати чрез личния труд, а не чрез търговия с влияние.

"Дръжте живота в ръцете си. Открийте своите идоли и ги следвайте. Ако знаете какви искате да бъдете, вие ще знаете какво ви трябва", каза Сашо Дончев. Той е убеден, че най-голямото богатство, което всеки притежава по рождение, е това, че е различен от всички останали.  Тази ценност трябва да се пази и отстоява. "И това, че всеки един е различен, налага и нуждата от различни знания. Как се постига в университетите ми е трудно да си го представя", каза той.

По думите му целта на университета не е да мери интелигентността. Това е място, откъдето младите хора могат да си купят знания. "И си купувайте само тези, от които имате полза. Днес информация има много и имате нужда от гуру в морето от знания. Това са вашите професори", заяви Сашо Дончев.  Той е убеден, че за онези студенти, които се радват, когато вземат изпита си с тройка, времето в университета е абсолютна загуба на време. "Сега ви се струва, че животът е безкрайно дълъг, но изобщо не е вярно. Много ясно си спомням, когато бях като вас, а вече са минали 40 години. Животът никак не е дълъг. А в интересния живот има толкова много неща за правене", сподели изпълнителният директор на "Овергаз" със студентите. Той ги посъветва да бъдат целеустремени и да не позволяват друг да управлява техният живот и да решава вместо тях.

"Първото нещо, което трябва да определите, и то на тази възраст, е вие на кого искате да приличате", каза още Сашо Дончев. Именно тук той вижда големя проблем на нашето общество. Образците, които се създават и се натрапват на младите хора в България като примери за подражание. Като контрапункт на тях постави онези като Стийв Джобс, които не са повлияни от лъскавата страна. "Слава Богу, в цял свят има такива и те са хората, които движат света", убеден е председателят на УС на Българската стопанска камара. Според него младите хора, които виждат своите идоли не в лъскавата страна, със сигурност ще намерят себе си и ще бъдат успешни. Но преди да станеш богат, трябва да имаш основание да кажеш, че си горд с нещо, каза още Дончев.  Допълни обаче, че за да бъдеш пример за децата си, то трябва да постигнеш успеха чрез труда си.

Сашо Дончев говори и за трудната част по пътя към успеха. Той провокира студентите с въпроса защо след като и в България се раждат хора като Стийв Джобс, те не могат да се реализират? "В България преди да станеш голям, ще ти откраднат бизнеса. Защото има големи, които се създадоха по определен начин и те друго не могат, освен да крадат. Те не възникнаха от само себе си", коментира той и допълни, че първата функция на държавата е да гарантира справедливост. Но истинска.

Той вярва, че най-често успешният човек се мотивира от мечтите си. За съжаление обаче животът на едно общество най-често се мотивира от страховете му. "На мечтите си можете да бъдете сами господари. На вашите страхове господари ще бъдат политиците. Те всеки ден ще ви обясняват как ще ви предпазят от страховете ви", смята изпълнителният директор на "Овергаз". Според него изключително манипулативно е да се приема, че справедливост, закон и държава е едно и също нещо. Точно затова той апелира всеки сам да управлява живота си: "От мързел или от неразбиране сме готови да кажем: "Айде държавата да се занимава с това или с друго. Но не може и няма нужда държавата да се занимава с всички въпроси. И няма нужда да я критикуваме, че не го прави. Критикувайте себе си". 

Цялата реч на Сашо Дончев можете да видите ТУК

 

Дата: 06.02.2012

Източник: БСК

Прочетено: 3369