10.02.2012

Ниската цена на електроенергия за бита обезмисля газификацията на домакинствата и мерките за енергийна ефективност. Това заяви изпълнителният председател Божидар Данев пред участниците в дискусията "Енергийната ефективност-основен приоритет за устойчивостта на икономиката", организирана от 3Е, Българската стопанска камара(БСК) и Института за енергиен мениджмънт. Той изтъкна, че цената за домакинствата е крос субсидирана от по-високите цените за индустрията.

"Провеждаме неясна социална политика със задържането на ниските цени на електроенергията за бита", каза Данев. Той добави, че само 3% от домакинствата са газифицирани при възможност 15% да използват природния газ. По думите му политиката е сбъркана, защото газифицирани и санирани сгради плащат по-висока такса смет и данък сгради. За санирането на панелните жилища са необходими 2.5 млрд.евро.

Регулираният електроенергиен пазар е 85% и цените там се определят от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране(ДКЕВР), което също не стимулира потребителите да излязат на свободния пазар. НЕК изкупува на 100% по-скъпата енергия, произведена от топлоцентралите, без да се отчита ефективността на производството. Това не стимулира инвестициите в него. Бизнесът предлага постепенно намаляване годишната квота  от електроенергия за регулирания пазар до 50%. Квотата се определя всяка година от регулаторната комисия и задължава НЕК да изкупи от централите определено количество енергия, която до продаде на електроразпределителните дружества по цени, които са поносими за домакинствата, малкия и средния бизнес.

Цената за бита да се индексира според увеличението на цените на свободния пазар, предлага БСК. Тя иска да има три пазара за износ, вътрешен и регулиран.  Неотдавна бизнесът предложи ТЕЦ"Марица изток 2" и АЕЦ"Козлодуй" да обединят търговете за продажба на енергия на вътрешния пазар и за износ.

"Не индустрията в България е енергоемка, инвеститорите тук, които изнасят добавена стойност и иновации от страната", посочи още Данев. Той обясни, че регистрираните патенти след 2000 година са в ИТ сектора.
 

Дата: 10.02.2012

Източник: БСК

Прочетено: 4445