01.03.2012

Реч на Филип де Бук - генерален директор на BUSINESSEUROPE

Реч на Филип де Бук - генерален директор на BUSINESSEUROPE

Уважаеми дами и господа,

Европа е на кръстопът. Както по отношение на бъдещето на икономиката на ЕС, така и за общия европейски проект.

Икономическите и политически решения, взети през 2012 г., ще определят хода на незабавното възстановяване и дългосрочните перспективи за растеж на нашия континент. Не трябва да позволяваме острата икономическа криза да се превърне  в хроничен проблем за растежа.

През последните седмици на 2011 г. се забелязаха първи признаци на стабилизация:

  • Засили се световният икономически растеж. Растежът на САЩ достигна 3% през последното тримесечие на 2011 г. При сегашните темпове американската икономика може да създаде 2 млн. нови работни места през 2012 г.
  • Подобряването на външната среда действа като двигател за промишлеността на Геремания и останалата част от  Европа. Германската индустрия има потенциал да направи повече от планираното през 2012 г.
  • Доходността на облигациите на Италия и Испания спадна значително от началото на годината.


Много компании в Европа се стремят да инвестират и създават работни места, но вътрешното търсене продължава да бъде свито, а разширяването на плановете за растеж се подкопават от продължаващата политическа несигурност. В резултат на това, BUSINESSEUROPE очаква ограничено нарастване на заетостта през 2012 г., в обем от около четвърт милион работни места.

Новото икономическо управление на ЕС е в ход. BUSINESSEUROPE приветства приемането през декември на икономическия пакет, но очаква Комисията да гарантира пълното съответствие на дейността си с новите правила. Съвсем наскоро бе направена важна стъпка по създаването на механизъм за предупреждение, като превантивна функция на управлението.

Обръщам се към основната тема на срещата  ни днес – за ролята на социалния диалог за възстановяването на икономическия растеж и създаването на работни места.

През първата фаза на кризата ефективният социален диалог бе този, който позволи Европа да запази заетостта, за разлика от други региони по света. Това бе възможно, благодарение на ефективното използване не възможностите за съкратено работно време, но тези временни мерки, насочени към поддържане на продуктивна заетост, не са ефективни за създаване на нови работни места.

Днес ние се нуждаем от мерки, които да позволят преструктуриране на европейската икономика. Целта е повишаване на конкурентоспособността на европейската индустрия и привличане на чужди инвестиции.

Конструктивният социален диалог може да изиграе полезна роля за улесняване приемането и прилагането на структурните реформи на пазара на труда. Неговата роля не е запазване на съществуващите работни места на всяка цена, а да подкрепи създаването на нови, качествени работни места. Ако социалните партньори не постигнат компромис за пътя напред, държавите-членки следва да поемат тяхната отговорност. Цената на бездействието е преклено висока и води към отлагане на необходимите реформи.

Заедно с Европейската конфедерация на профсъюзите и от името на Европейския център на предприятията с държавно участие (CEEP) и UEAPME, имам удоволствието да представя днес нашата работна програма за 2012-2014 г. Като част от нашата дейност, ние се съгласихме да водим преговори по отношение на мерките за увеличение на младежката заетост, вкл. след по-задълбочен анализ на заетостта. Нашата цел е да допринесем за ръста на заетостта. Европа може да успее, само ако се въведат стабилни макроикономически политики и ресурсите се инвестират приоритетно в стратегии и мерки за устойчив растеж.

Трябва да разглеждаме тази работна програма като сигнал, че социалните партньори желаят да играят своята роля като част от новото управление на икономиката на ЕС. По-късно тази година ние ще обсъдим последствията от новото икономическо управление на социалния диалог на европейско и национално ниво.

Ние ще започнем съвместна дейност по създаване на младежка заетост. BUSINESSEUROPE стартира работа по този въпрос през последните месеци. Имаме удоволствието да ви представим днес нашата декларация, озаглавена „създаване на възможности за младите хора”. Този доклад е изготвен от работна група на BUSINESSEUROPE. С този документ предлагаме да се въведе ецялостна европейска стратегия относно професионалните стажове. Нашите датски членове ще представят своя положителен опит в тази област.

Не на последно място, европейските социални партньори стартираха преговори за работното време.

Преди да приключа, позволете ми да подчертая значението на прилагането на структурните реформи на национално равнище. Твърде дълго ние затваряхме очите си пред нарастващите структурни слабости на нашите икономики. Някои страни-членки сега плащат цената на своето бездействие по времето, когато е било необходимо да действат.

Вземете като пример Гърция. Безработицата е по-висока от 20%, а младежката безработица достига 50%. Минималната работна заплата беше намалена с 22%. Ние живеем с гръцката драма, която не беше причинена от Европа. Заплатите в гръцкия публичен сектор са се увеличили прекомерно преди кризата. Трябва да признаем, че внезапното намаляване на гръцката минимална заплата скрива факта, че тя продължава ада е по-висока от заплатата в Испания и Португалия.

BUSINESSEUROPE публикува вчера своя „Барометър за рефорвми 2012”. Докладът за тази година отбелязва усилията за реформи, направени през последните месеци на 2011 г. от новите правителства на Испания и Италия. Но в доклада, също така, се прави заключението, че състоянието на структурните реформи през годината е разочароващо.

По същия начин, реформите на пазара на труда през изтеклата година бяха, като цяло, недостатъчни. Въпреки това, ние приветстваме важните реформи за заетостта в Испания и в Португалия през последните няколко месеца. И в двата случая бяха замесени националните социални партньори. В Испания договарянето на заплатите се премести по-близо до компаниите, като бяха елиминирани бюрократичните процедури по одобрение на съкращенията. В Португалия бяха отстранени чувствителните въпроси за обезщетенията при постоянните договори. Друга ключова област за реформи, които могат да бъдат подкрепени от социалните партньори, е индексирането на заплатите. Осъществяването на напредък в тази област е приоритет за нашия член – кипърската федерация OEB.

Държавите-членки трябва да направят 2012 г. по-добра от предходната. Очакваме много от националните програми за реформи, които ще бъдат представени по-късно тази пролет. В областта на заетостта призоваваме Европейския съвет да поиска Комисията да направи своя собствена препоръка в годишния си доклад за 2012 г. към държавите-членки да реформират законодателството си в областта на заетостта, в консултации със социалните партньори, най-вече по отношение на гъвкавостта на постоянните договори. Това е най-добрият начин за борба със сегментираните пазари на труда.

В заключение, Европейският съюз преживява най-тежката криза в своето съществуване. Новото икономическо управление трябва да въведе решителни промени. На национално ниво тези, които оса приели реформи във времето, днес са в много по-силна позиция. От друга страна, кризата не оставя избор за някои страни. По-голямата част от европейските държави, където прилагането на реформите е било толкова крайно недостатъчно, не трябва да чакат дълго.

На европейско ниво институциите на ЕС следва да се въздържат от предлагане на нови инициативи, в противоречие с програмата за растеж и работни места. BUSINESSEUROPE е дълбоко загрижен относно плановете на Комисията да въведе нов регламент за правото на стачка, така наречените промени „Монти ІІ”, както и директивата за командироването на работници. Тези две предложения отиват отвъд това, което е необходимо за постигане на глобалните цели. Те противоречат на принципите на единния пазар за свободно предоставяне на услуги и създават бюрокрация и разходи за дружествата, по-специално това се отнася до схемата за солидарна отговорност.

Благодаря за вниманието!
 

Дата: 01.03.2012

Източник: BUSINESSEUROPE

Прочетено: 2710