04.03.2012

„Летищата в София и в Балчик ще бъдат отдадени на концесия в пакет“, каза зам.-министърът на транспорта Камен Кичев при откриването на рехабилитираната писта на летище Варна. По думите му отдаването на софийския порт ще отнеме повече време. Концесията на летищата в Бургас и Варна е добър пример за публично-частно партньорство, заяви транспортният министър Ивайло Московски. За изграждане на транспортна инфраструктура са необходими много пари, които държавата не може да осигури. Затова изходът е в публично-частното партньорство, което води до бързо и качествено модернизиране на инфраструктурата, включително и летищата, посочи министърът.

В момента се правят предконцесионни проучвания за фериботния комплекс във Варна, съобщи още Кичев. Московски допълни, че в момента се извършват предконцесионни анализи за пристанище Варна. Те ще покажат обхвата на концесията, а след това ще бъдат направени икономическите, финансовите и социалните анализи. Според транспортния министър концесията по никакъв начин не застрашава работещите на пристанището дори ще се създадат по-добри условия на труд.

В модернизацията на пистата на летище Варна са инвестирани близо 40 млн. лева, а самият ремонт е приключен за 137 дни. Парите са вложени от концесионера на летище Варна „Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт“, който управлява и порт Бургас. „През следващата година ще бъдат готови два нови терминала на летищата във Варна и в Бургас“, съобщи Александър Цинел, вицепрезидент на „Фрапорт“. По думите му с тази инвестиция средствата, вложени в инфраструктурата на двата аеропорта, ще достигнат 120 милиона евро. Предвидените от концесионера инвестиции ще превърнат летищата Варна и Бургас в модерни европейски аеропортове и ще доведат до увеличаване на пътниците и привличането на нови авиокомпании, коментира Московски. “В областта на железопътната инфраструктура успяхме да осигурим европейско финансиране, но за летища и пристанища концесията е най-добрият подход”, допълни той.

Летище Варна приключи рехабилитацията на пистата за излитане и кацане в края на миналия месец. Изпълнението на проекта е от изключителна важност както за бъдещето на летището, така и за развитието на бизнеса и туристическата индустрия на Варна и Североизточния регион.

Дата: 04.03.2012

Източник: http://www.klassa.bg

Прочетено: 2894