07.03.2012

"Аз бих искал да имаме възможност и ще имаме такава възможност до края на мандата да падне малко ДДС. Има седем държави в момента в Европейския съюз, които имат по-нисък ДДС от 20 процента. На мен ми се иска ние да сме поне в тройката", заяви финансовият министър пред "Нова телевизия".  Той дори посочи, че понижението може да влезе в сила преди началото на 2013 г., защото добрата практика e това да става изненадващо.

Според експерти понижаването на ДДС с всеки 1 процентен пункт лишава (при равни други условия) държавата от приблизително 360 млн. лв. приходи.

Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев коментира идеята на Дянков за намаляването на ДДС-то така:

"Във всички случаи намаляването на ДДС би вдигнало оборотите на икономиката и за мен е изключително полезна мярка, ако се случи. С колкото повече, толкова по-добре, но не бих могъл да кажа точна цифра, защото всичко зависи от приходната част на бюджета. Ако тя страда, трудно би се стигнало до такава стъпка. Трябва да се прецени можем ли да си го позволим. Според мен сега е възможно, защото дефицитът тази година е доста по-нисък от предходните.

Следователно обемът на средства в приходната част може да се запази, като се разчита повече на оборотите, а не на размера. Друга противотежест срещу рискове е повишаването на ефективността на администрацията и ефективността на контрола върху събираемостта. Но при всички случаи за мен подобна стъпка би била добро решение. ДДС е най-социалният данък и крайният потребител ще бъде най-облагодетелстван от намаляването му. Но и бизнесът ще бъде облекчен, защото задържането на ДДС от страна на администрацията е проблем за него."

По материала на в-к "Капитал Дейли"

Дата: 07.03.2012

Източник: БСК

Прочетено: 2601