13.03.2012

Прозрачни условия и ясни правила за банковото обслужване на държавните пари иска БСК

БСК приветства усилията на Народното събрание и Министерския съвет за бързото въвеждане на мерки, предложени от БСК, чрез които да се облекчи бизнесът при разплащането с държавните институции. Това се казва в писмо от изпълнителния предсдател на БСК Божидар Данев до министър-председателя Бойко Борисов. Една от улесняващите бизнеса мерки е поставянето на ПОС-терминали в държавните структури, което пести на предприемачите средства за банкови такси.

В същото време БСК смята, че задължително трябва да се предприемат действия за нормативно регулиране на процесите по избора и договарянето с банките, които обслужват държавните институции и структури. Параметрите и условията трябва да са публично достъпни, за да може да се насърчи конкуренцията и да се предложат по-изгодни пазарни условия, които да не ощетяват публичните средства.

БСК напомня, че в условия на криза, трябва да се гарантират равни условия за кредитополучателите и депозиантите, когато е налице едностранна промяна на лихвените условия на обслужващата банка. Така, при едностранна промяна от страна на банките, гражданите и фирмите трябва да могат да се възползват от своето право да рефинансират кредитите си или да прехвърлят депозитите си към друга банка с изгодни условия, без утежнения и начисляване на допълнителни такси.

В същото време БСК изразява удовлетвореност от това, че държавата прие и въведе предложения на камарата, изработени съвместно с Българска народна банка, Министерството на финансите, Банксервиз АД, Националната агенция по приходите и Националния осигурителен институт. Сред тях е драстичното намаляване от 23 на 4 броя на платежните нареждания, подавани през банковата система за социално осигурителните плащания и подоходния данък. Тази мярка рязко намали разходите на работодателите за обслужване на социалните плащания.

 

Дата: 13.03.2012

Източник: БСК

Прочетено: 3014