Дата: 29.03.2012

Източник: БСК

Прочетено: 3325

От прессъобщение на МРРБ от днес (29.03.2012 г.) научаваме, че министър Лиляна Павлова е обявила на конференция „Стратегическа инфраструктура, България 2012”, че през 2015 г. ще бъде готова тол-системата за ползване на магистралите, като системата ще бъде GPS-базирана.

В статия във в. „Сега” от 9 февруари 2007 г. със заглавие „Тракия става платена от септември 2009 г. Стартираха първите спорове за системата за пътните такси” четем: „Шефът на БСК Божидар Данев препоръча въвеждане на електронна евровинетна система за цяла България, защото класическият ТОЛ излиза по-скъпо заради бариерите, обслужващия персонал и допълнителните терени. Според него само за магистрала "Тракия" ТОЛ системата ще струва около 80 млн. евро, колкото би струвала електронната система за цяла България.

Точно 5 години, 1 месец и 20 дни бяха необходими, за да чуем от отговорен представител на изпълнителната власт, че администрацията е узряла за прилагането на модерни технологични решения при финансирането на големи проекти с обществени средства.

Приветстваме намерението на МРРБ и оставаме в очакване за реалното му изпълнение. Ще продължим да отброяваме дните и месеците, дано не са години...