06.04.2012

България играе "опасна двойна игра" в областта на енергетиката и това създава загриженост в Европейската комисия, предупреждава Presstv.

Българското правителство обяви подкрепяния от ЕС газопровод "Набуко" за "национален приоритет". Едновременно с това обаче лично министър-председателят на страната пое ангажименти пред руския си колега Владимир Путин за изграждане на конкурентния проект "Южен поток". Експерти посочват, че България може да си позволи тази игра, поради стратегическото си географско положение на кръстопътя между Европа и Азия.

Както "Набуко", така и "Южен поток" ще трябва да минават през нейната територия.Това обаче са конкурентни проекти. Целта на "Набуко" е да се заобиколи Русия, доставяйки газ от Каспийския регион за Европа. От друга страна "Южен поток" само ще засили господство на Москва на европейския енергиен пазар, като се предвижда и този газопровод да има връзка с каспийския басейн през вече действащата мрежа от тръби. Оправданието на България за тази "двойна игра" е "диверсификацията".

Руските медии, обаче настояват че Вашингтон е имал силно влияние по тези въпроси, тъй като България реши да се откаже от изграждането на руска атомна електроцентрала и руски нефтопровод. Вместо това българското правителство обмисля вдигане на забраната за добив на шистов газ от компании като американския гигант "Chevron". И предвижда строеж на VII блок на АЕЦ "Козлодуй", по т. нар. хибридна технология - вероятно с американски турбини и електроника и с руски реактор, който вече е купен и беше преназначен за проваления проект за втора ядрена централа.

След 25 години на проектиране и подготовка и направени инвестиции за над един милиард долара, правителството изненадващо се отказа от проекта за изграждане на втора ядрена централа и вместо това засили ангажиментите си пред Москва за строежа на "Южен поток". Всички тези политически ходове изпратиха смесени сигнали към регионалните пазари. Българите се сблъскват с покачващи се цени на горивата и електроенергията. А в Брюксел не знаят на чия страна застава България по отношение на енергийната сигурност.

Дата: 06.04.2012

Източник: darikfinance.bg

Прочетено: 2116