06.04.2012

Браншови организации от транспортния сектор поискаха правителството да направи постъпки пред Европейската комисия за намаляване на акциза на горивата за обществения транспорт. Това стана по време кръгла маса "Европейските правила за обществен превоз на пътници и транспортните политики на общините и държавата". В дискусията участваха представители на браншови съюзи от сферата на транспорта, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", Българска стопанска камара, собственици и управители на транспортни фирми, кметове, общински съветници.

Всяка година по 50-100 превозвачески фирми изчезват от пазара, заяви Иван Ангелов, председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта, цитиран от БТА. По данни на Георги Милошев, председател на Българската асоциация за пътнически транспорт, за последните 4 години фирмите, извършващи пътнически превоз, са намалели с 12 процента.
 
Общините да подпишат дългосрочни договори с българските превозвачи, които да им дадат възможност да инвестират, настояха още представители на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта. Според тях това ще гарантира обновяване на автобусите, както и присъствие на родни фирми на пазара. Според Наредбата за обществен превоз обаче договорите с транспортните фирми могат да са до 10 години, както и да се удължават при определени условия, което е достатъчно дълъг срок. От там нататък местните власти сами определят срока на договора с превозвачите.
 
Ръководителите на транспортни фирми настояха за безпощадна борба с нелегалните транспортни средства от страна на държавата.
 
Налагаме високи санкции, като целим по този начин да пресечем нелоялната конкуренция, заяви Дамян Войновски, главен секретар на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". По думите му са свалени над 40 номера на автомобили от началото на годината досега.

Дата: 06.04.2012

Източник: БСК

Прочетено: 2866