11.04.2012

Социалните функции на държавата
не бива да се прехвърлят върху бизнеса и гражданите

БСК настоява за разходоориентиран подход при формиране на таксите

В края на изтеклата седмица стана ясно, че Висшият съдебен съвет (ВСС) настоява за увеличение на съдебните такси, като целта е постигане на планираните за тази година 140 млн.лв. собствени приходи към бюджета на съдебната власт.

БСК изразява загриженост, че в период на продължаваща икономическа криза, при недостиг на оборотни средства и нарастване на фирмените фалити, както и свиване пазара на труда и доходите на населението, по фискални съображения се предлага повишаване размера на съдебните такси.

Предложението не е съобразено с:

  • Основни конституционни принципи – правото на гражданите за достъп до правосъдие и принципът на поносимост на таксите, прогласен в чл. 60 от Конституцията;
  • Закона за държавните такси, който установява изискването за разходоориентираност и икономическа обоснованост на таксите, като цена на услуга, предоставяна от държавата.


Предвидените в закона случаи на освобождаване от съдебни такси (трудови дела, дела за издръжка и др.) с цел гарантиране на равен достъп до правосъдие на всеки гражданин е в изпълнение на социалните функции на държавата. Тези функции не би следвало да се прехвърлят на гражданите и фирмите чрез завишаване на съдебните такси.

Високите съдебни такси при предявяване на искове за присъждане на вземания са допълнителен фактор, генериращ междуфирмена задлъжнялост. Освен това, не са малко случаите, при които пропорционалната такса върху цената на иска значително надхвърля съдебните разноски, особено при искове в големи размери.

Във връзка с горното, БСК поддържа предложението си за поетапно заплащане на пропорционалната такса по граждански дела, като антикризисна мярка в подкрепа на малкия и среден бизнес. Припомняме, че в писмо до министъра на правосъдието от 22.03.2012 г. БСК предложи да бъде направена промяна в Тарифата за таксите, събирани от съдилищата, като при пропорционалните такси върху цената на иска (4 % за първа инстанция и още 2% за втора инстанция) се предвиди поносим за ищеца максимален размер, платим при стартиране на съдебното производство, а при финализирането му разликата до пълния размер от 4% да бъде внасяна от загубилата делото страна.

Подобна промяна ще гарантира правото на бърз и справедлив процес и е в съответствие с европейската инициатива за намаляване на административната тежест, облекчаване на процедурите и свързаните с тях разходи. Мярката ще улесни малкия и среден бизнес, а и всички останали търговци, при завеждане на дела и ще създаде нормативна среда, благоприятстваща упражняването на конституционното право за достъп до правосъдие. Косвено, мярката ще доведе до намаляване на междуфирмената задлъжнялост, запазаване на работните места и възможност за нови инвестиции.

Дата: 11.04.2012

Източник: БСК

Прочетено: 2949