26.04.2012

До месеци стартира "велико чиновническо преселение", научи "24 часа". 7 агенции напускат София и отиват в друг град.

Ако пилотният проект е успешен, ще се готви извеждането и на министерства. Той е част от стратегията за административна реформа, подготвяна от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Плановете засега били зам.-министърът по туризма да се премести в Пловдив. Данъчните заминавали за Велико Търново, митниците - за Русе. Нов дом, но във Варна ще има агенцията по рибарство, а тази по виното отивала в Плевен. Агенцията по морска администрация тръгва към Бургас, а пристанищната ще е в Русе.
Планирало се тази неделя в Пловдив лично премиерът Бойко Борисов да обяви кой ще сменя дома си.

"Работим, има различни идеи", лаконичен бе министър Симеон Дянков.

Вицепремиерът изтъквал 3 аргумента: създавали се работни места в държавна администрация извън столицата, облекчавал сетрафикът и се намалявали пътуванията на бизнеса до съответните агенции.

Министерствата засега оставали в София, но можели да си сменят седалищата. Пак се обсъждал и вариант столичното кметство да се нанесе в сградата на Министерството на земеделието и храните.

Идеята да се децентрализира властта и чиновници първоначално да се "изведат" от София не е нова. Министър Симеон Дянков  я обяви публично през 2009 година
 в началото на мандата.  Хора от кухнята на финансите споделят пред "24 часа", че в момента се правел пълен опис на всички държавни министерства, ведомства и агенции.
В досието им се отбелязвало дали сградата, в която са в момента, е държавна, общинска или друга собственост, колко гаражи има, колко складове и специални помещения за съхранение на архиви.

 Описвали се и предметът на дейност на министерството или ведомството,  точките по картата, където са концентрирани най-много потребители на неговите услуги, както и състоянието на пътища и редовен превоз от и до всеки областен град.
Експертите щели да обобщят анализа и да дадат по няколко предложения за всяко министерство. Към всяко от предлаганите решения щели да се подготвят и бюджетни разчети.
В стратегията за административна реформа Дянков планирал и ротация на чиновници от едно министерство в друго на всеки 3-4 години като мярка срещу корупцията.

Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ:

Идеята е да се раздвижи държавната администрация, като се даде възможност и на хора от големите градове да работят в нея, без да се налага да живеят в София, каза изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов. Сега в столицата е събрано всичко.
Замисълът е добър и заслужава подкрепа, смята Иванов. А и ще създаде поминък за хората в региони извън София. При създаването на ЕС от Брюксел, също бяха изнесени структури в други градове.

Николай Василев, бивш министър на държавната администрация:

С уговорката, че това са намерения и информацията ви е точна, смятам, че е един добър пиар преди избори. След него обаче ще има месеци говорене и лош край, смята Николай Василев, ексминистър на държавната администрация. Виждам един безспорен плюс - жест към градовете, извън София. Нататък са само минуси - местене, т.е. неработене поне 1 година, масови напускания, стрес за системата и за потребителите. Това не е държавническо решение

 

Дата: 26.04.2012

Източник: 24 часа

Прочетено: 2589