27.04.2012

Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма, в интервю за предаването "Това е България" на Радио "Фокус"
Водещ: Президентът Росен Плевнелиев обяви енергийната ефективност за новия голям приоритет на страната ни. Енергетиката бе и една от основните теми на това първо свикано от него заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. След него стана ясно, че всички партии, без БСП са се обединили около становището: енергийната сигурност на страната е свързана с осъществяването на комплекс от мерки за енергийна диверсификация и енергийна ефективност. Докладчик по темата "Енергетика" на заседанието при президента е бил министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Г-н министър, представете акцентите от вашия доклад, с които сте запознали и участниците в Консултативния съвет по национална сигурност.
Делян Добрев: В доклада са застъпени редица теми, както диверсификацията, така и енергийната ефективност, междусистемните връзки, критичната инфраструктура. Докладът е много обширен – включва възможностите за добив на конвенционален газ в страната, развитието на свободен енергиен пазар, развитието на възобновяемите източници и нашите преференции за изграждане на малки инсталации до 30 киловата по покривите на къщите, разширяването на газохранилището в Чирен и какви конкретни мерки са предприети в тази посока, удължаване на експлоатационният срок на блокове 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй", процедурата за строителство на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", както и големите проекти "Южен поток", "Набуко" и други теми. Едва ли ще мога да се спра на всяка една от тях. Това, около което се обединиха всички членове на Консултативния съвет, с изключение на БСП, е енергийната ефективност и диверсификацията. Защото тя гарантира енергийната сигурност на държавата и е компонент на националната сигурност. Докладът получи много висока оценка от всички присъстващи, с изключение на БСП. Основните коментари на БСП отново бяха в посока "Белене" и тяхното несъгласие със спирането на проектът "Белене".
Водещ: Спирането на проекта "Белене" ли се очерта най-дискусионната тема или имаше други?
Делян Добрев: Това бе единствената тема, по която се направиха коментари и то само от страна на БСП. Разбира се, те поискаха да има и представяне на енергиен баланс в доклада, но целта на доклада не е тази. Целта на доклада е да покаже развитие във всички сфери, за които аз вече споменах.
Водещ: А стана ли въпрос за шистовия газ?
Делян Добрев: Не, тази тема не е коментирана и не е част от доклада. Защото има мораториум както върху проучването, така и върху добива на шистов газ. По отношение на добива на конвенционален газ в страната е представена подробна справка за това, колко броя разрешения са издадени, колко договора има сключени за търсене, какъв е запасът на страната от конвенционален газ, както и процедурата, за която всички ваши слушатели, предполагам, знаят, за проучване на газ в дълбоко Черно море. Една огромна територия от 14 220 квадратни километра, за която в момента върви конкурсна процедура за избор на изпълнител на проучвателните работи. Има много сериозен интерес от поне 5 от най-известните компании в света – крайните срокове са 17-ти юни и съответно 15 юли. Предполагам, че ще сме готови с оценката, така че още в средата на лятото да имаме спечелил конкурса за проучване. Това е изключително перспективна територия, от която очакваме много положителни резултати, защото само на 15 километра от северната граница на блока в българската територия, знаете в румънската акватория на Черно море бяха открити огромни залежи от между 40 и 80 милиарда кубика природен газ. Нашата консумация за една цяла година е 3 милиарда кубика, така че ако такива количества се открият и в нашата територия, това ще задоволи потреблението на страната за минимум 20-30 години напред. Имаме високи очаквания най-малкото заради големия интерес към този блок, но не само заради това, а защото геоложката структура в нашето дълбоко Черно море е същата като тази в Румъния. Така че сме големи оптимисти по отношение на тази територия. 
Водещ: Проучването на черноморския шелф вероятно е и една от мерките за енергийна диверсификация, какви други обсъждахте на Консултативня съвет? 
Делян Добрев: Тя е най-добрата мярка за енергийна диверсификация, защото няма нищо по-хубаво от местния добив. Той дава не само сигурност на доставките, защото се намира на наша територия, а и е много по-евтин от газа, който се внася...
Водещ: Дава и независимост.
Делян Добрев: Да, дава и независимост. Но позволете още един пример. Количествата, които "Булгаргаз" купува от "Мелроуз", те са около 40 процента по евтини, отколкото цената на газа от внос, така че това ще окаже много благотворно влияние и върху цената на газа в страната.
Водещ: А по-подробно и конкретно за гаранции на енергийната сигурност говорихте ли, или това бе въпрос, който само от БСП са поставили?
Делян Добрев: Не мисля, че разбирам точно въпроса ви, но енергийната сигурност е точно това. Тя е диверсификация, тя е независимост, тя е енергийна ефективност. По отношение на баланса на мощностите, той не е толкова сложен, дори няма нужда да се прави специален анализ, защото ние знаем, че имаме повече от 10 000 мегавата сумирана общност. Средният товар на консумацията е около 5000 мегавата. Само за миналата – 2010-та година – сме изнесли рекордно количество електроенергия. Въпреки, че от 2005 - 2006-та година има анализ, който казва, че през 2010-та на България ще се наложи да внася електроенергия. Виждате, че всички тези страхове как България ще има недостиг на електроенергия са напълно напразни. Още повече, че ние буквално пилеем електроенергията, защото консумираме 5 пъти повече, отколкото е средната консумация в ЕС. 
Водещ: То това си ни е заложено в манталитета - скъпи сме на триците, евтини на брашното. И тук идва ред да си поговорим и за енергийната ефективност. Освен, че тя е била също една от темите за дискусия на Консултативния съвет, преди заседанието му в ръководеното от вас министерство представихте и отнасяща се до нея нова схема за финансиране по оперативна програма "Конкурентноспособност". 
Делян Добрев: Само през тази година ние ще стартираме и очакваме да сключим договори за 1 милиард лева, които ще финансират енергийната ефективност както в предприятията, така и в многофамилните жилищни сгради. Днес стартирахме програма за 150 милиона евро безвъзмездна помощ за микро, макро и средни предприятия. Освен тези 150 милиона евро безвъзмездна помощ, от Европейската банка за възстановяване и развитие са предоставени още 150 милиона евро под формата на кредити. Това прави 300 милиона евро или 600 милиона лева. 240 милиона имаме по международен фонд "Казлодуй", където сме получили за половин милиард проекти и където тече в момента оценка. Като включим към тези средства и средствата, които се дават от фонда за енергийна ефективност и от договорите сумата надхвърля един милиард лева. Така че много средства ще бъдат инвестирани в енергийната ефективност и тези средства си заслужават, защото от миналия програмен период на международен фонд "Козлодуй" проектите, които сме финансирали, са довели до спестяване на електроенергия в размер на 633 мегавата инсталирана мощност. 633 мегавата са половин блок на атомен реактор и то при изключително ниска цена, в смисъл, ние сме похарчили много малко пари, похарчили сме 200-250 милиона евро и срещу тези пари сме си освободили 633 мегавата инсталирана мощност, която електроенергия произвеждаме и изнасяме в момента.
Водещ: Ето, за това си струва енергийната ефективност да бъде големият приоритет на държавата.
Делян Добрев: Да. Така че енергийната ефективност от една страна спестява средства на хората, това помага на икономиката, защото тези спестени средства хората ги ползват, за да купуват нещо друго. Като купуват нещо друго, това увеличава потреблението, а вие знаете, че основен проблем все още е ниското потребление.
Водещ: Моторът на икономиката.
Делян Добрев: От друга страна енергийната ефективност във фирмите ще гарантира тяхната дългосрочна конкурентноспособност, защото компаниите в момента в България са конкурентноспособни заради ниската цена на електроенергията от една страна и от друга страна заради ниската цена на работната ръка. Но всички знаем, че това няма да продължи вечно. Доходите в България ще нарастват, има обективни причини, които ще увеличават цената на електроенергията, свързани както с по-големия брой възобновяеми източници, така и изискванията за квоти за въглероден диоксид. Така че цената на електроенергията няма да остане винаги ниска. За да гарантират компаниите своята конкурентноспособност, трябва да инвестират в енергийна ефективност. Предоставя се чудесен шанс – с тези средства, които ние имаме за това от ЕС, всяка една компания може да постигне по-висока енергийна ефективност.
Водещ: Много ви благодаря за времето, което ни отделихте от вашата натоварена програма съвсем преди отпътуването за Азербайджан.

Дата: 27.04.2012

Източник: Фокус радио

Прочетено: 2256