16.05.2012

Съветът на ЕС по външните работи наложи нови санкции на Сирия след като по-рано тази година бе въведено единствено ембарго върху износа на луксозни стоки за Сирия. Новите мерки влизат в сила във вторник.

На европейския бизнес е забранено да контактува с над 40 организации, близки до сирийския режим, включително с националния въздушен превозвач, централната банка и редица компании износителки.

По-рано ЕС наложи забрана върху търговията с оръжия, петрол и петролни продукти със Сирия. В краткосрочна перспектива ЕС изисква от сирийското ръководство да изпълни плана от шест точки на Кофи Анан и да подкрепи изцяло мисията на наблюдателите от ООН. В дългосрочна перспектива пък Общността продължава да настоява за оставка на президента Башар Асад и прехвърляне на властта към преходно правителство. На 126 души, включително президента Башар Асад и семейството му, сирийски чиновници и бизнесмени. На всички тях е забранено влизането в Европа, а банковите им сметки трябва да бъдат замразени.

BUSINESSEUROPЕ, чийто член е Българска стопанска камара, изрази негативнaта си реакция спрямо начина на налагане на санкциите от гледна точка начина на предизвестие и бъдещите вреди.

За повече информация относно решенията на ЕС моля вижте прикачените файлове.

Дата: 16.05.2012

Източник: БСК

Прочетено: 3240