20.05.2012

Поредно проучване за намаляване на административната тежест обяви Съветът по административна реформа към кабинета. Звеното, което е натоварено с координацията на реформата, реши да пита бизнеса с кои регулаторни режими имат проблеми и как могат да се решат те.

Това е поредното допитване след поредица от прегледи на законодателството. За сметка на изобилието от анализи изпълнението продължава да се отлага във времето. 

Новата инициатива е обявена на сайта за обществени обсъждания strategy.bg. Порталът предоставя възможност за електронно подаване на информация за режими, които трябва да се променят или отпаднат, с отделно поле за аргументация на предложението.

Проучването е обявено до края на май. 

Не е ясно защо Съветът за административна реформа се е захванал наново с темата, след като ресорното икономическо министерство вече изготви анализ на 20 закона, 239 подзаконови нормативни акта и 193 европейски документа, за да установи кои са режимите с най-голяма тежест върху бизнеса. Резултатите бяха представени на форум през декември, а тогавашният министър Трайчо Трайков обеща от 2014 г. с новите мерки на правителството на бизнеса да му се спестяват 313 млн. лв. годишно. Само въвеждането на електронен болничен лист вместо досегашните дневници на болничните щяло да спести на фирмите 100 млн. лв.

Дата: 20.05.2012

Източник: в. Сега

Прочетено: 2549