30.05.2012

Договори за 15, 2 млн. лева по оперативните програми на ЕС са сключили фирмите в област Монтана. Над 7 милиона лева вече са усвоени от бизнеса, съобщиха от Областния информационен център.

23 от започнатите европроекти са приключени успешно, 2 са в процес на изпълнение, а 8 са одобрени и реализацията им започва. Най-много средства малките и средни предприятия в северозападната област са получили по програмата "Конкурентноспособност". Те са купували техника, внедрявали са ново оборудване и са наемали допълнителни работници. Сериозен интерес е проявен и към програмата "Развитие на човешките ресурси" за обучение и преквалификация на персонала, каза шефката на центъра Александрина Здравкова.

Разработените проекти и усвоените средства ще са много повече, ако процедурите за канадидатстване се опростят и разтоварят от огромния обем документация, заявиха бизнесмени. Според тях непосилно висок в условията на криза и то в най-бедната област на България и ЕС е и високият процент, който се изисква за съфинансиране на проектите.

 

 

Дата: 30.05.2012

Прочетено: 2630