01.07.2012

Всички стажове да бъдат платени, обмислят в социалното министерство. Експертите умуват върху промени в Кодекса на труда, които да регламентират заплащането на стажантите. Все още не е ясно дали те ще получават минималната заплата, или трупането на опит ще се изчислява на базата на минималния осигурителен праг за съответната длъжност.

"Стажуването е връзката между образованието и заетостта, затова трябва да има повече програми", смята президентът на КНСБ Пламен Димитров. Сега голяма част от стажантските програми, които предлагат фирмите, не се плащат, за разлика от тези на социалното министерство. "Младежите и бизнесът проявяват голям интерес.

В продължение на шест месеца стажантите получават заплащане в зависимост от позицията, която заемат", обясни министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

До 10 дни образователното и социалното министерство ще подпишат споразумение за регистър на младежите. В него ще се включват всички завършващи средно или висше образование, както и учениците, които отпадат преждевременно от училище.

Целта на базата данни е младоците да намерят работа до 4 месеца след като се дипломират или да се включат в програми за квалификация. "Ние ще подаваме информация за програмите за младежка заетост, за възможностите за обучение и квалификация и за свободните работни места в бюрата по труда", обясни Младенов.

Данните от бюрата по труда също ще са от полза на образователното министерство, смятат експертите. "Училищата ще вземат под внимание какви свободни позиции има и на базата на това могат да определят учебните си програми", обясни шефът на дирекция "Политики на пазара на труда" Елка Димитрова.

В началото на учебната година от просветното министерство ще изпращат данни до Агенцията по заетостта за ранно отпадналите ученици. "Информацията няма да е просто статистика, а точна, поименна. Ще се знае, че Иван Иванов е учил до 6 клас", разясни Димитрова. Така от агенцията ще могат да се свържат с конкретния човек и да му предложат работа или програма за повишаване на квалификацията.

Целта на всички тези мерки е да се увеличи младежката заетост.

По данни на Агенцията по заетостта през май безработните до 29 г. са 19,4%. По данни на Националния статистически институт без препитание са 30 на сто от младежите до 24 г., а според КНСБ 1/3 от младите българи са без работа. 15,8% незаети в селата Безработицата в селата е 15,8%, отчете вчера социалният министър Тотю Младенов по време на парламентарния контрол. Той сравни данните с показателите в градовете, където хората без работа са средно 10%. Така общо 118 000 души от най-малките населени места нямат заетост при 252 000 в градовете.

Младенов подчерта, че действат редица проекти за справяне с негативната статистика. За намаляване на безработицата във всички области се изпълняват 153 регионални програми, отчете той. Освен това в селата действали и изнесени трудови посредници, които помагат на местните да намерят нова работа.

Социалният министър коментира пред депутатите и пенсионната политика, като обясни, че парите за възрастни през 2013 г. ще са с около 200 млн. лв. повече в сравнение със заделените през тази година. По думите му правителството обмисля всички възможности за увеличение на доходите на всички социално уязвими групи, но това можело да стане само при запазване на добрите макроикономически и фискални показатели.

Дата: 01.07.2012

Източник: Монитор

Прочетено: 3008