11.07.2012

Дания проявява интерес към продукцията на българското машиностроене, хранително-вкусовата промишленост (главно – производство на вино) и туризма, както и към привличането на IT-специалисти.

Това стана ясно на среща в БСК (на 10.07.2012 г.) между български компании и представители на Датско-българския бизнес клуб. В срещата участваха още българският посланик в Дания Н.Пр. Валентин Порязов, търговският съветник към Посолството на Дания у нас г-н Оханес Крикорян, зам.-председателят на БСК Георги Шиваров и експерти на камарата.

Н.Пр. Валентин Порязов представи особеностите на бизнес климата в Дания, от българска гледна точка, включително развитието в търговските отношения между двете страни и постигнатите резултати по време на датското председателство на ЕС.

По време на срещата се дискутираха възможностите за износ на български стоки и услуги за Дания, както и за размяна на инвестиции.

“Запознати сме с проблемите във вашата енергийна система. Смятаме, че трябва да вложите повече инвестиции в зелената енергия. В това отношение Дания е добър пример и на драго сърце бихме ви сътрудничили”, сподели търговският съветник г-н Оханес Крикорян.

Предложение за сериозни инвестиции бяха отправени към туристическия сектор. Бе споделено, че за изминалата 2011 г., само за лятото българските курорти са били посетени от над 74 000 датчани. Според представители на туристическия бранш, броят им може значително да се повиши чрез добри кампании в интернет.



 

Дата: 11.07.2012

Източник: БСК

Прочетено: 3537