11.07.2012

Кипърското председателство на ЕС си поставя четири приоритета в следващите шест месеца, обяви посланикът на островната държава у нас Н. Пр. Ставрос Амвросиу на публична лекция, на която присъства и българският външен министър Николай Младенов.

Първият приоритет е създаването на по-ефективна и устойчива Европа. В тази връзка кипърското председателство на ЕС ще насочи усилията си за завършването на преговорите по Многогодишната финансова рамка 2014-2020 г. за създаване на ефективен европейски бюджет. Председателството ще се стреми също така към по-голям напредък в областта на Общата селскостопанска политика, общата политика в областта на риболова и в развитието на енергийните мрежи, които ще доведат до повишаване на способностите на Европа, заяви посланик Амвросиу.

Вторият приоритет е създаването на по-добри възможности за Европа, основани на устойчив икономически растеж. В тази връзка кипърското председателство ще се стреми към създаването на по-добра рамка за икономическо управление и наблюдение на бюджетите. Посланикът изтъкна, че от изключителна важност е и регулаторната рамка на финансовите услуги, включваща мерки за по-добра прозрачност на пазара и за защита на потребителите и инвеститорите.

Третият приоритет, очертан от посланик Амвросиу, е Европа, обърната към гражданите чрез солидарност и социално сближаване. В тази връзка той посочи създаването до края на 2012 г. на обща европейска система за предоставяне на убежище.

Четвъртият приоритет е Европа, по-близка до своите съседи. Кипърското председателство ще наблегне на южното измерение на политиката за добросъседство, като вниманието ще бъде насочено към средиземноморските държави.

Българският външен министър Николай Младенов заяви, че България има пряк интерес от успеха на кипърското председателство, защото българското малцинство в Кипър е най-голямо сред държавите членки на ЕС – 5% от общото население на острова. Той изтъкна, че за България приоритет в следващите шест месеца ще бъде запазването на нивото на финансиране на кохезионната политика. Младенов очерта като основни въпроси за България максималното либерализиране на енергийния пазар, развитието на споразуменията за свободна търговия с други страни извън Европа, главно Азия, Латинска Америка, Африка и Северна Америка, премахване на пречките пред малките и средните предприятия в Европа, за да се чувстват по-свободни и да правят бизнес по-лесно, и осигуряването на нови източници на финансиране на малките и средни предприятия.

Българският външен министър допълни, че очакваме развитие през септември във връзка с присъединяването на България и Румъния към Шенгенското безвизово пространство, като изтъкна, че страната ни е отговорила на всички изисквания за присъединяване. България очаква също така в идните дни доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка. Младенов заяви, че сътрудничеството между българските власти и ЕК е на много високо ниво. Той допълни, че страната ни е постигнала изключително сериозен напредък през последните пет години и очаква оценката на Комисията да бъде положителна. "Надявам се докладът на ЕК да даде обективен прочит на постигнатото през последните пет години, а не само на свършеното през последните шест месеца", заяви Младенов.

Дата: 11.07.2012

Източник: europarl.europa.eu

Прочетено: 3567