20.07.2012

Над 48 милиона лева е спестил Националният осигурителен институт през първите шест месеца на тази година в сравнение със заложените разходи в бюджета на държавното обществено осигуряване.

 

Това показва предварителният отчет за изпълнението на бюджета. Най-голяма е икономията при разходите за пенсии, където са спестени 33.4 милиона лева. По-ниски са били разходите и при обезщетенията за безработица и за майчинство.

 

В контекста на спадащото след март официално ниво на безработицата НОИ е направил с 13,3 милиона по-малко разходи за този вид обезщетение, а от майчинството са спестени близо 11 милиона лева.

 

С постигнатата икономия се очаква да бъдат компенсирани допълнителните разходи за изплащане на по-високата минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст, която от 1-ви юни е 145 лева, вместо 136 лева.

 

През първото шестмесечие на 2012 година в бюджета на държавното обществено осигуряване са постъпили 74,8 милиона лева от осигурителни вноски, което е с 5 процента повече в сравнение със същия период на миналата година.

 

Според отчета на НОИ за 2011-та година, над 30 милиона лева са били спестени от предвидените разходи за болнични. По-малко от планираното са били и разходите за обезщетения за безработица и обезщетенията за отглеждане на малко дете след първата година от раждането. За същия период са изхарчени повече пари за майчинството през първата година от раждането на дете - над 2 милиона лева в сравнение с планираното.

Дата: 20.07.2012

Източник: Pariteni.bg

Прочетено: 3806