12.09.2012

Министерският съвет одобри позицията на страната ни за неформалното заседание на Съвета на министрите по енергетика на Европейския съюз, което ще се проведе на 16 и 17 септември в Никозия.

В рамките на форума се предвижда обсъждане на стратегически насоки за развитие на сектора на възобновяемата енергия - ключов елемент от дългосрочната енергийна политика на ЕС за периода до 2050 г.

Обменът на вижданията е в контекста на новото съобщение на ЕК „Енергията от възобновяеми източници - основен участник на европейския енергиен пазар” и предстоящата подготовка на заключения на Съвета на ЕС за насърчаване производството, потреблението и интегрирането на енергията от възобновяеми източници. Позицията на българската страна е в подкрепа на идентифицираните приоритети като средство за реализиране на целите в енергийната политика на ЕС и запазване на водещата роля на Европа в технологичното развитие на сектора.

Председателството и Европейската комисия ще представят и напредъка в дискусиите по предложението за регламент с указания за трансевропейска енергийна инфраструктура. Държавите членки са на единно мнение, че следва да бъде максимално оптимизиран разрешителният режим, което да позволи навременното изпълнение на инфраструктурните проекти от общ европейски интерес и изграждането на интегриран европейски енергиен пазар.

Дата: 12.09.2012

Източник: Правителствена пресслужба

Прочетено: 2180