13.09.2012

В 17 часа днес изтича срокът за подаване на оферти от кандидат-купувачи за “Оловно-цинков комплекс” (ОЦК) АД в Кърджали. До момента не е внесена нито една оферта.

 

Точно преди месец частният съдебен изпълнител Росен Сираков от Кърджали обяви за продажба половината от производствената база на комбината по искане на Първа инвестиционна банка (ПИБ), която е най-големият му кредитор.

 

Припомняме Ви, че през годината, премиерът и министър Добрев многократно излъгаха в ефира на различни телевизии, че купувач за комбината има !

 

За терен на завода с площ от над 326 хил. кв. м с няколко производствени сгради върху него беше определена начална цена от 8,3 млн. лева, но кандидати не се намериха.

 

При задължения общо над 350 милиона лева, първоначалната цена, на която производството се продава, е 35 пъти по-ниска.

 

Срещу тази цена бъдещият инвеститор ще купи само сгради и земи, защото машините, които са били обезпечение по друга сделка, вече имат нов собственик.

 

В средата на юли друга банка-кредитор на „Оловно-цинковия комплекс“ в Кърджали започна да разпродава негови активи. Швейцарският клон на френската банка БНП Париба продаде олово, цинк и сребро, собственост на „ОЦК-Кърджали“, защото тези стоки са обезпечени по договор за кредит от 70 млн. долара.

Дата: 13.09.2012

Източник: Finance5

Прочетено: 2878