08.10.2012

Темата за енергийната ефективност излиза извън рамките на енергетиката. Тя е водеща за конкурентоспособността на икономиката и ключ към повишаване на жизнения стандарт на хората. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на среща с клуба на дипломатите-икономисти, организирана от Центъра за икономическо развитие.

Срещата бе посветена на енергетиката на България, съобщиха от пресцентъра на МИЕТ.
Енергийната интензивност на икономиката е с 65% по-висока от средното равнище в ЕС, ето защо потенциалът за развитие в тази област е огромен, каза министър Добрев.
Енергийната стратегия на страната предвижда намаляване на енергийната интензивност с 50% до 2020 г., в сравнение с 2005 г..

Това ще доведе до намаляване на консумацията на енергия с 15% в сравнение с 2010 г. Националната цел на България, записана в плана за енергийна ефективност, предвижда до 2016 г. да постигнем енергийно спестяване в размер на 9% от крайното потребление.
Министър Добрев представи пред дипломатите-икономисти дейностите по Международен фонд Козлодуй като един от основните инструменти за повишаване на енергийната ефективност.

Подписани са шест споразумения, осигуряващи грант в размер на 47 млн. евро за подновяване на улично осветление в 14 общини и мерки за енергийна ефективност в 243 публични сгради – детски градини и училища, болници, спортни и културни обекти, административни сгради и други. Изпълнението на проектите ще доведе до годишно спестяване на енергия в размер на 120 000 MWh и намаляване на емисиите CO2 в размер на 54 000 тона.


Оперативната програма Конкурентоспособност също е фокусирана върху енергийната ефективност, каза още министър Добрев. Той представи пред участниците във форума схемата Енергийна ефективност и зелена икономика, която МИЕТ реализира съвместно с ЕБВР. За проекти по тази схема в рамките на ОПК са отпуснати 150 млн. евро, които се допълват с кредитна линия до 150 млн. евро от ЕБВР за мостово финансиране на проектите. В момента схемата е отворена за кандидатстване.


Изграждането на междусистемните газови връзки със съседните държави също бе сред темите на разговора на министър Добрев с дипломатите-икономисти. По неговите думи това е сериозен фактор за диверсификация на енергийните източници.


Интерконекторът с Румъния трябва да бъде готов до май следващата година, но вероятно ще бъде пуснат по-рано, стана ясно от думите на Делян Добрев. Той обяви още, че до края на годината ще имаме ясна пътна карта за изграждането на газовата връзка с Турция. Тя може да се превърне в първата реално изградена тръба от проекта Nabucco West, и за мен това е най-добрият вариант, каза още енергийният министър.


Към края на следващата година се очаква да стартира изграждането на интерконектора с Гърция, а до края на тази предстои сключването на договор с изпълнител на българската част от този със Сърбия. На 15 октомври приключва предпроектното проучване за тази връзка със Сърбия.

Дата: 08.10.2012

Източник: Енергиен портал

Прочетено: 2073