09.10.2012

На днешното си заседание социално-икономическите партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество се запознаха с предложения проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2013г. , като направиха своите предложения за корекции и промени. В бюджета е предвидено увеличение средно с 9,3 % на размерът на пенсиите от 1 април 2013г. и увеличаване на единните разходни стандарти в средното образование с 5%.

Предвидени са повече средства за култура, здравеопазване, инфраструктура. В хода на дискусиите стана ясно, че в рамките на бюджетната процедура ще бъдат обсъдени възможностите за осигуряване на допълнителни приходи и съответно за увеличаване на разходната част на бюджета. На своето заседание социално-икономическите партньори обсъдиха също и предложенията за промени в данъчното законодателство, чиято цел е да се улесни плащането на данъчни задължения.

В рамките на заседанието се проведе дискусия и по предложението за увеличаване на минималната работна заплата за страната от началото на следващата година от 290 лв. на 310 лв. Социално-икономическите партньори подкрепиха проектът на постановление на Министерския съвет за определяне на нов, по-висок размер на линията на бедността за следващата година, която ще достигне 241 лева.

Социално-икономическите партноьри в Националния съвет за тристранно сътрудничество подкрепиха предложенията за промени в четири наредби, които са в съответствие с измененията на Закона за защита от дискриминация и Кодекса за социално осигуряване и въвеждат изискванията на Директива 2010/41/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 7 юли 2010 г. за прилагане на принципа на равно третиране на мъжете и жените, които извършват дейности в качеството на самостоятелно заети лица.

Изменения бяха одобрени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, Наредбата за осигурителните каси, Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване и Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица.

Дата: 09.10.2012

Източник: Министерски съвет / 3e News English

Прочетено: 2565