12.10.2012

ДКЕВР има всички основания да започне преговори за промяна на цената в дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията, произведена в " Ей и ЕС Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица изток 3". Още повече, че НЕК, който доплаща разликата между изкупната цена и цената на регулирания енергиен пазар е във фактически фалит. Това заяви за БНР Иван Иванов-депутат от ДСБ в Старозагорски избирателен район и член на Комисията по енергетика в НС. 

Приетите поправки в Закона за енергетиката дават възможност да бъдат променени ценообразуващите елементи на електроенергията, произвеждана в двете централи в комплекса "Марица изток", което ще съответства и на политиките на ЕС. Един преглед на механизма на ценообразуване трябва да докаже дали разходите за гориво, варовик и отстраняване на отпадъците са реални, заяви депутатът от ДСБ.

Според него цената на лигнитните въглища не е повишавана от няколко години, поради което не подлежи на ескалация с индекса на годишната инфлация. Цената на варовика от КАОЛИН е със 70% по-висока от тази, която плаща държавната ТЕЦ "Марица изток 2", а разходите за депониране на отпадъците могат да се окажат значително по-ниски от обявените в договорите.

Според изчисления на експерти цената на енергията, изкупувана от двете централи може да бъде намалена между 15 и 20 процента, което би защитило обществения интерес.

Дата: 12.10.2012

Източник: БНР

Прочетено: 1771