29.10.2012

Чрез бюджета за следващата година разпределяме нещо, което не знаем как ще го получим. Ние всички говорим как да разпределяме парите. Никой не говори за този, който произвежда парите, какво правим за него. Нищо не се дава за икономиката, която произвежда този доход. Защо никой не говори как да вдигнем икономиката, защото ние я обричаме за следващата година на стагнация. Няма инвестиции, закриваме работни места, вече над 400 000 за последните години, за последните 12 месеца наново 93 000 работни места са закрити и безработицата расте.

Това е главният проблем. Какво да направим за икономиката. Всички са се впрегнали в разпределението как да разпределяме това, което другите печелят, това е социалистически подход.

За мен повишението на доходите е приблизително покриване на инфлацията. В новата система, въведена от министър Дянков, има доста разум. Какво правим обаче за тези, които произвеждат този доход. Как да накараме икономиката да расте, това е основният проблем.

Този популистки подход и на опозиция, и на управляващи в една предизборна година обрича икономиката ни. Тя прилича на костенурка, ние не знаем дали се мърда или се движи. Не само сивата икономика, а държавата като че ли е загърбила икономиката като цяло.

Няма средства нито един лев за втори и трети клас пътища, няма нито един лев за електронното правителство и за електронния кадастър. Ние догодина значи, че не можем да имаме проекти. Да не говорим за НЗОК. Много дантелен бюджет има, с много дупки. Те трябва да се запълнят, за да може този бюджет да бъде не на стагнацията, а на ръста на икономиката.

Дата: 29.10.2012

Източник: Klassa

Прочетено: 4068