08.11.2012

Българското правителство се проваля в борбата с безработицата. В последните месеци на 2012 г. делът на хората без работа у нас може да надхвърли фаталните 13%. Това става ясно от есенната икономическа прогноза на Европейската комисия, представена от еврокомисаря Оли Рен вчера.

За 2012 г. безработицата в България ще е 12.7%, прогнозира Брюксел. За сравнение въпреки трудните времена безработицата в страни като Германия, Австрия, Холандия е в диапазона 4.5-5.5%. Като се имат предвид данните дотук, според които безработицата по тримесечия е била съответно 12.9, 12.5 и 11.9%, изглежда в последната четвърт на годината без препитание у нас ще се окажат рекордно много хора - над 13%, или повече от 430 000 души. Още по-лошо е, че ЕК очаква същият висок процент - 12.7%, да се запази и през 2013 г., а за 2014 г. се прогнозира символичен спад до 12.5%.

За последно България е имала безработица над 13% през 2003 г.

Тревожните данни на Еврокомисията идват на фона на лекомислени изказвания на министъра на труда Тотю Младенов. През уикенда той обяви, че правителството ще удържи безработицата тази година на 11-12% и няма да позволи по-високи стойности догодина. За сведение на Младенов, който така небрежно подхвърля числа, между 11 и 12 процента има голяма разлика - равна на около 20 000 българи, заплашени да останат без препитание. В бюджетите за 2012 и 2013 г. Министерството на финансите е записало доста по-близки до прогнозата на Еврокомисията стойности - 12.4% безработица за двете години.

Високата безработица е факт въпреки изливането на огромни суми от еврофондовете и от българския бюджет в програми за създаване на временна заетост и обучения. Големият проблем е, че държавата не инвестира в подобряване на бизнес климата. А проблемите с безработицата и заетостта, съчетани с лошо планиране на данъчните постъпления, може да провалят бюджет 2013. Наскоро за такава опасност предупреди шефът на Балканския институт по труда Иван Нейков. "Правителството предвижда ръст на приходите от данък общ доход с 12%, което предполага поне 12% нарастване на заплатите. Но работодателите по последни данни на НСИ, твърдят, че в следващите 6 месеца не очакват положително развитие. Т.е. те самите заявяват: "Ние нямаме нагласа да създаваме нови работни места и да увеличаваме заплатите", обясни Нейков, който е бивш социален министър.


"Само през последните 12 месеца са били закрити 93 000 работни места", коментира есенната прогноза на ЕК за България Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК. "Малкият бизнес линее, част от малките фирми изчезват, няма инвестиции, а без тях няма нови работни места", посочи Данев. Той припомни, че особена лошо е положението при младите, където всеки трети е безработен. Шефът на БСК подчерта, че това са официалните данни, а реалните са още по-тревожни. "Реалното ниво на безработицата у нас в момента 20.2%, като се отчетат и нерегистрираните в бюрата по труда обезкуражени лица", съобщи Стопанската камара на среща с евродепутати в края на септември.


Прави впечатление, че спрямо пролетната прогноза сега Европейската комисия влошава очакванията си за безработицата у нас, но в същото време леко подобрява данните за икономиката - от 0.5% ръст за БВП за 2012 г. през пролетта на 0.8% сега. За догодина ЕК прогнозира 1.4% ръст. Българското правителство има по-оптимистично виждане - според него икономиката ни ще постигне 1.9% ръст през 2013 г.

Дата: 08.11.2012

Източник: в. СЕГА

Прочетено: 3703