20.11.2012

Лекари, стоматолози и представители на бизнеса очакват катастрофа в българското здравеопазване следващата година. Затова и в понеделник се събраха на среща на която обвиниха финансовия министър Симеон Дянков в отклоняването на 2 милиарда лева от парите, събирани от здравни осигуровки, и поискаха оставката му.

Във вторник пред bTV те зададоха въпрос. „Хората, които ги дават, са лишени от тях. Касата не си ги иска, министерството не поставя въпроса. Затова ние питаме къде отиват?”, каза Д-р Юлиян Георгиев от Български лекарски съюз.

По думите му миналата година са водени разговори за определена сума, която да покрие болничната помощ. Реално договорените пари за клинични пътеки обаче са с 20% по-малко. Това според него ще се отрази директно на медицинските заведение с увеличение на дълговете им. Така неминуемо ще се посегне на лекарските заплати и на възнагражденията на персонала. Ще се стигне и до уволнения, смята д-р Георгиев.

Той обясни, че исканията им за оставка не са срещу личността на Симеон Дянков, а срещу длъжностните лица в министерството му, които решават проблемите по начин, който ще доведе до катастрофа.

Позицията на бизнеса изрази Григор Димитров от Българската стопанска камара, който посочи като основен пропуск това, че бюджетът на НЗОК не е бил обсъждан на Националния съвет за тристранно сътрудничество. „Искаме да се каже колко общо пари се дават, не поотделно, и какви цели преследва бюджетът, за да може следващата година да се направи отчет”, каза той.

Според него, докато касата не стане самостоятелен орган, дотогава ще има такива нарушения, а проблемът е системен.

Вж. ВИДЕО

Дата: 20.11.2012

Източник: bTV

Прочетено: 3296