04.12.2012

Емисиите на въглероден двуокис от промишлеността са нараснали с около 2,6 процента въпреки слабата световната икономика през тази година. Това сочи изследване, публикувано в понеделник, разработка на организацията „Global Carbon Project“. Общо емисии за 2012 г. се оценяват на 35,6 милиарда тона. Емисиите през 2011 г. от въглища възлизат на 43%, от петрол – на 34%, а останалата част се пада на газта и производството на цимент.

Данните идват насред официалните преговори за климата на ООН в Доха. Близо 200 страни участват в преговорите в Доха, Катар, които продължават до 7 декември и търсят ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий.Измежду големите икономики няколко големи развиващи се страни подхранват растежа на емисиите, се казва в изследването. Това е факт въпреки че световната финансова криза породи дългосрочни планове за стимулиране на зелените практики и технологии в Китай, Индия, САЩ и други страни.

Въглеродните емисии на Китай са нараснали с 9,9% през 2011 г. след ръст от 10,4% през 2010 г. Сега страната генерира 28% от всичкото CO2 замърсяване. Емисиите на Индия са нараснали с 7,5% миналата година в сравнение с ръст от 9,4% през 2010 г. Емисиите в Съединените щати и Европейския съюз са се понижили съответно с  1,8% и 2,8% през 2011.CO2 замърсяването, генерирано от човечеството, е нараснало с 3,1% през 2011 г., приближавайки света още една крача по-близо до положението, когато ще се задействат мощни и необратими климатични промени, водещи до много повече жеги, суши, урагани и виелици.

„Боя се, че рисковете от опасно изменение на климата са твърде високи при сегашната траектория на растеж на емисиите. Имаме нужда от радикален план”, заяви съавторът Корийн Ле Киере, директор на Центъра Тиндал за изследване на изменението на климата във Великобритания и и професор в Университета на Източна Англия.

Текущият ръст на емисиите поставя света на път към затопляне с 4 до 6 градуса Целзий, се казва в проучването. Глобалните емисии са скочили с 58% 1990 г. досега. Изследването се фокусира върху емисиите от изгарянето на изкопаеми горива и производството на цимент.„Освен ако не се намерят мащабни и съгласувани глобални усилия за намаляване скоро, целта да останем под 2 градуса по Целзий скоро ще стане непосилна“, казват авторите.

Авторите казват, че докато е все още технически възможно да се ограничи затоплянето под 2 градуса по Целзий, ръстът на емисиите трябва рязко да спре да расте, а след това да започне да се понижава.

Дата: 04.12.2012

Източник: greentech.bg

Прочетено: 3324