03.01.2013

С новата наредба, администрацията прехвърли грижата за разделно събиране на отпадъци на бизнеса. Това заяви в ефира на Радио „Фокус” изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев, по повод въведеното за всички фирми от началото на тази година задължение да събират разделно отпадъците от хартия, пластмаса, стъкло и метали.

„Ние не сме убедени, че администрацията сама ще спазва подобни разпоредби”, коментира Данев. По думите му, по този начин се върви към въвеждането на сериозни глоби, в противовес на вижданията на друг основен закон, че всички такси в страната трябва да се определят на основата на разходите по тези такси.

„Тук говорим за глоби. Държавата взима инструмента на глобите, за да си осигури приходи към бюджета и към съответните министерства”, отбеляза той. Според Данев, министерството на екологията прави стъпка към монополизация на пазара на фирмите, които ще събират тези отпадъци. „В две направления ние имаме две коренно погрешни стъпки, които ще деформират цялата бизнес среда. Това което мога да прогнозирам е отлив на част от чуждестранните инвеститори, които смятат да инвестират в България, защото подобни драконовски разпоредби в никакъв случай не ни доближават, а ни отличават от европейското икономическо пространство”, посочи той.

Божидар Данев каза още, че съгласно този закон, 264 общини е трябвало да имат наредби за разделното събиране на отпадъци, но такива наредби не са приети.

Дата: 03.01.2013

Източник: Радио "Фокус"

Прочетено: 3300