20.02.2013

"Българското правителство подаде остава след национални протести срещу високите цени на тока и се присъедини към дългия списък на европейски държавни администрации, паднали заради бюджетните икономии". Така агенция Reuters съобщи новината за депозираната оставка на премиера Бойко Борисов и целия му кабинет. "Борисов опита да успокои протестите, като уволни финансовия министър, обеща да намали цените на тока и да глоби чуждестранните електроразпределителни предприятия, но мерките на успяха да потушат недоволството и протестите продължиха и вторник", пише агенцията. Reuters допълва, че много българи са изключително разочаровани от високите цени на тока, енергийните монополи, ниския стандарт на живот и корупцията в най-бедната европейска страна. Би Би Си също обвързва оставката на кабинета Борисов с протестите през изминалите седмици.


Новината за оставката на правителството е водеща на европейското издание на Wall Street Journal. "Еврокризата взе своята поредна политическа жертва в сряда, като българското правителство подаде оставка след дни национални протести срещу строгите бюджетни икономии и високите цени на електроенергията", пише вестникът. "Популярността на премиера и дясноцентристкото му правителство намаля след години на бюджетни съкращения. В понеделник той уволни своя финансов министър, подкрепящ строгата бюджетна дисциплина, в опит да удовлетвори критиците си, а във вторник обяви намаляване на цените на тока и отнемане на лиценза на най-голямото чуждестранно ЕРП. Тези ходове обаче не удовлетвориха протестиращите, които дръзнаха при температури под нулата отново да излязат на улиците във вторник", пише Wall Street Journal.


ИТАР-ТАСС се спира на думите на премиера, че през последните 4 години властите са изпълнили максимума за подобряването на социалния и икономическия климат в страната. Германската информационна агенция ДПА подчертава думите на Борисов, че хората ще решат какво да е новото правителство.


"Хаос в София" - така започва статията на германското списание Spiegel за оставката на кабинета Борисов. "Дълго време българското правителство не искаше да подаде оставка, но сега се пречупи под натиска на демонстрантите", пише Spiegel и също акцентира върху масовите протести срещу високите цени на тока. То припомня, че още вторник демонстрантите и опозицията поискаха оставката на кабинет и че премиерът е заявил: "Няма да направя тази услуга на опозицията". Spiegel отбелязва, че се говори за предсрочни избори в края на април.
Новината от България е на челни позиции и сайтовете на авторитетните вестници Frankfurter Allgemeine Zeitung и Sueddeutsche Zeitung, като и двете издания обвързват оставката на кабинета с протестите срещу високите цени на тока. Повечето чуждестранни медии подчертават и отказа на Борисов да участва в служебно правителство.

Дата: 20.02.2013

Източник: Дневник/BIA

Прочетено: 3197