Дата: 24.02.2013

Източник: БНР

Прочетено: 2988

Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев заяви пред "Хоризонт", че в основата на протестите са сбърканите макроикономически баланси, които се поддържат от политическия елит. Политиците изкуствено поддържат някакви дисбаланси, защото по този начин могат да държат хората в зависимост, като определят как да регулират съществуващия "псевдопазар".

Според него реалната цена на електроенергията за гражданите е по-висока, от тази която плащат, тъй като тя се субсидира от бизнеса. По същия начин стоят нещата и с таксата "Смет" и с топлоподаването и водоснабдяването.

Данев подчерта, че трябва да бъде извършено балансиране на макроикономиката и гражданите не могат да получат срещу труда си заплащане, с което да могат да покрият разходите си.

Председателят на Българската стопанска камара потвърди, че бизнесът също подкрепя искането на гражданите за нов обществен договор. Той изтъкна, че един от възможните варианти за макроикономическо балансиране е да се спре масовият износ на добавена стойност от страната, за което политиците нехаят и да се спре закриването на малкоемки дейности, които носят висока добавена стойност.

Божидар Данев посочи, че бизнесът очаква от служебния кабинет да запази финансовата стабилност на страната.