12.03.2013

Българските работодатели очакват стабилен темп на наемане през второто тримесечие. От анкетираните 751 работодатели, 19% посочват, че възнамеряват да наемат служители през периода април-юни. нетният обзор на заетостта е със значително подобрение от 16 процентни пункта спрямо първото тримесечие на 2013 и с 4 процентни пункта в сравнение със същия период на миналата година. Най-силни са плановете за назначаване на персонал сред работодателите в сектора строителство и в региона на Пловдив.

Това показва най-новото обзорно изследване на Manpower за заетостта.

"Плановете за наемане от страна на българските работодатели са обнадеждаващи." коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия. „Основните фактори за прогнозите за увеличаването на работните места са сезонни, като работодателите се подготвят за лятото. Освен това виждаме също и други знаци, че България се превръща в предпочитана дестинация за редица големи компании. „Кока Кола" планира да наеме 300 специалисти в сферата на финансите, "Луфтханза Техник" обяви планове за добавяне на 200 работни места за инженерно-технически персонал. Тенденцията, че такива големи компании планират да пренасочат част от бизнеса си към България е позитивен показател за възможностите на страната ни в дългосрочен план," допълва Надя Василева.

Работодателите от всичките пет анкетирани региона в България отчитат позитивни намерения за наемане

Работодателите от всички пет региона отчитат положителни намерения за наемане на нов персонал през следващото тримесечие. Най-оптимистични очаквания за наемане за второто тримесечие отчитат работодателите от областите Пловдив и Варна с коефициенти на заетост съответно от +19% и +17%.

„Възможностите за търсещите работа се подобряват значително в регионите на Пловдив и Варна. Засилването на очакванията за ръст на заетостта в тези два региона се обяснява с факта, че там се реализират реални инвестиции. Например, Кауфланд наскоро разшири дейността си към Пловдив, а базираната в Швейцария глобална инженерна фирма ABB планира да открие завод в региона на Пловдив до края на 2013 и да разкрие около 600 работни места." коментира Надя Василева. „Част от ентусиазма на работодателите от региона на Варна се базира на сезонността в областта на туризма. Ние също виждаме и потенциални дългосрочни развития в региона, в резултат от това, че чуждестранни фирми отварят офиси с цел аутсорсинг на IT услуги." - добавя Надя Василева.

Нетен обзор на заетостта в България - сравнение по сектори

Работодатели от всички 10 анкетирани сектора отчитат положителни намерения за наемане през следващото тримесечие, като в 9 от секторите коефицентът на заетостта се подобрява спрямо първото тримесечие на годината. На годишна база коефициентът на заетостта се подобрява в 8 от десетте индустриални сектора.

Най-силни са очакванията на работодателите от секторите строителство (23%) и земеделие, лов, лесовъдство и риболов (20%) и тези на финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги (17%), както и ресторантьорския и хотелиерския бизнес (14%) и сектора търговия на едро и дребно (14%). Секторите строителство и земеделие, лесовъдство и риболов бележат най-значителен ръст спрямо същия период на миналата година с по 38 процентни пункта.

От друга страна, работодателите в сектора електричество, газ, вода (+2%) отчитат най-слаби прогнози за наемане през периода април - юни.

„Обнадеждаващ е фактът, че работодателите планират да наемат във всички региони и индустриални сектори.Още повече, плановете за наемане се повишават в 9 от десетте сектора в сравнение с предишното тримесечие, и остават на същото ниво в един от секторите. Възстановяването в строителния сектор, например, е продиктувано от това, че пролетта и лятото са сезоните за ново строителство, реконструкции и ремонтни дейности. Също така трябва да се има предвид и старта на големи инфраструктурни проекти, което се очаква да повиши ентусиазма на работодателите.." коментира г-жа Василева.

Повече информация ТУК.

Официално изследване на Менпаур

Дата: 12.03.2013

Източник: Мoney.bg

Прочетено: 3551