14.03.2013

Деветнайсет процента от българските работодатели имат намерение да наемат нови служители през второто тримесечие на 2013 г. Други 7% обаче ще съкращават. Останалите 71% не предвиждат кадрови промени във фирмата си през пролетта. Така очакваният нетен обзор на заетостта за периода е +12%. (показателят се изчислява като от процента на работодателите, които планират увеличаване на новите работни места, се извади процента на тези, които планират съкращения.)

Това показва редовната анкета на компанията за услуги в сферата на човешките ресурси Manpower за плановете на бизнеса през следващото тримесечие. В България проучването е проведено сред представителна извадка от 750 работодатели от цялата страна.

Анализаторите на проучването тълкуват резултатите като значително подобрение в нагласата на работодателите за пазара на труда. За сравнение, предишната такава прогноза - за първите три месеца от годината - показа очаквания с отрицателен знак (-4%).

С други думи, в края на 2012 г. работодателите, решили да уволняват, са били повече от тези, които възнамеряват да назначават. В сравнение със същото тримесечие на миналата година пък, прогнозните нива на заетост нарастват с 4 процентни пункта.

Най-оптимистични планове отчитат работодателите в секторите строителство (23%) и земеделие, лов, лесовъдство и риболов (20%). След това се нареждат фирмите от сферите на финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги (17%), както и на ресторантьорството и хотелиерството и търговията с по 14% положителни отговори.

Работодателите в сектора на комуналните услуги имат най-слаби прогнози за назначения през периода април-юни - 2%.

По региони, най-обнадеждените работодатели са в Пловдив и Варна съответно с 19% и 17% нетен обзор на заетостта. Най-песимистичен, но отново с положителен резултат, е бизнесът в Русе с 6%. Като цяло коефициентът и по сектори и по региони се вдига.

"Основните фактори за прогнозите за увеличаването на работните места са сезонни, като работодателите се подготвят за лятото", коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия. Възстановяването в строителния сектор също е естествено, тъй като пролетта и лятото са сезоните за ново строителство, реконструкции и ремонтни дейности.

Друго обяснение според Василева е и навлизането на чуждестранни компании у нас. Тя дава примери с плановете на "Кока Кола" и "Луфтханза Техник" да наемат български специалисти в близко бъдеще, както и с разгръщането на чуждестранните вериги за бързооборотни стоки в страната ни.

Дата: 14.03.2013

Източник: Регал

Прочетено: 2652