04.04.2013

Безработицата е на път да стане основен вътрешнополитически проблем на България - икономиката не смогва да открие и половината от нужните на младите работни места. А сред ромите дори шансовете за почасова работа са нула.

Средно в Европейския съюз заетите на непълно работно време са 20 на сто, а в България този дял е едва 2,4 процента. Разпространените в развитите страни агенции за временна заетост осигуряват препитанието на 2 процента от хората в Европа, докато в България този дял е точно десет пъти по-нисък. Нищожен е и броят на предлаганите платени фирмени стажове за младежи, макар възможности за тяхното субсидиране да има, описва ситуацията заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков.
 
Безработицата е по-висока от обявената
 
Проблемите произтичат и от трудовото законодателство, което насърчава наемането на безсрочен трудов договор. "Тази политика среща неочаквано радушен прием от страна на българските работодатели. Причината е в много ниската цена на работната сила в България – на последно място в Евросъюза по среден размер на заплатите. На последно място е обаче и по показатели като производителността на труда и конкурентоспособността.

В условията на криза и безработица на предприемачите им е изгодно да назначават на безсрочни договори с ниски равнища на заплащане. Ето защо в страната едва 4 на сто от заетите са на срочен договор, докато средният показател за Европейския съюз е 14 процента“, казва Бранков.

Изчисленията му показват, че реалната безработица в България е 18 процента, т.е. доста над 13-те, декларирани от София пред Евростат. При хората на възраст до 25 години данните са още по-стряскащи - 38 на сто от тях са регистрирани в бюрата по труда като нови или трайно безработни.
 
Ромите са най-потърпевши
 
Вторият по значение фактор, който обуславя голямата безработица в България, е огромният брой нискоквалифицирани и необразовани хора. Този проблем е особено тежък в ромската общност, която иначе би могла сериозно да допринесе за подмладяването на пазара на труда. Но над 60 на сто от ромите са напълно или функционално неграмотни, изтъква Димитър Бранков от Българска стопанска камара. И допълва, че проблемът с ромската заетост се е изострил до такава степен, тъй като в последните години съкращенията обхващат основно нискоквалифицираните работници.

Експертът Боян Захариев от "Отворено общество“ има свое обяснение за ситуацията на ромите: "Покрай кризата капацитетът на програмите на държавата и на неправителствените организации за субсидиране на работни места за роми се сви неколкократно. И е наистина учудващо, че в Испания и Италия проблемите около трудовата интеграция на български и румънски роми са доста по-редуцирани, отколкото в България“, казва Захариев.
 
Икономиката само губи
 
Според него сред най-тежките проблеми на българската безработица е набъбването на дела на тези, които не правят нищо и не търсят никаква работа, особено сред ромската общност - една трета от ромите в трудоспособна възраст попадат в тази категория.

Проучване на Световната банка сочи, че заради неизползването на труда на ромите в българската икономика страната губи годишно поне половин милиард евро. Непрекъснатото увеличаване дела на ромското население сред младите трудоспособни хора, който в момента е към 25 процента, несъмнено ще доведе до ново нарастване на загубите за икономиката и системата за социална сигурност в България, обобщават двамата експерти.
 

Дата: 04.04.2013

Източник: Дойче веле

Прочетено: 8626