29.05.2013

От днес град Пловдив става портал към Европа за китайския бизнес и център на азиатските инвестиции у нас. Градът получи привилегията да е домакин на най-голямото и първо за България бизнес събитие за икономика и инвестиции - българо-китайския форум Discover and invest in Bulgaria.
 
Първото издание на форума стартира днес и се реализира под патронажа на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и лично президента Росен Плевнелиев. Поради засиления интерес от страна на участващите над 120 китайски компании и инвеститори, организаторите обявиха преди час, че събитието става ежегодно и второто му издание вече е заложено за май 2014 г. Център на форума ще е град Пловдив, като център на страната и най-добро в стратегически план място за инвестиции и посрещане на официални и стратегически важни за страната ни делегации.
 
Разположението на Пловдив в центъра на страната, в близост до ЖП гари, летище, автомагистрала „Тракия" и редица други предимства привлякоха мащабните инвестиции на множество международни компании. Именно затова до Пловдив се намира най-големия логистичен център и индустриален парк в страната, където са разположени и складовите бази не на кого да е, а на гиганта „Кауфланд". Там са заводите на двама мащабни производители, изцяло ориентирани към експортните пазари - „Либхер" и АББ. Всичко това прави града много привлекателна, но и изпитана дестинация, не само за реализация на форума, но и за засиления интерес от страна на китайските гиганти.
 
Вчера бе обявено, че именно там ще бъде изграден огромен логистичен карго център за големите китайски компании, заради отличната географска локация на летище Пловдив. Така на практика града се превръща в потенциален и сериозен кандидат за портал за азиатския бизнес и инвестиции не само за цялата страна, но и към Европа. Вече няколко китайски компании са заявили интерес и сериозни намерения да строят мащабни индустриални паркове в региона, което се дължи на факта, че града има много сериозен опит за привличане на големи инвеститори и компании.
 
Предстои след обяд кметът на Града под тепетата Иван Тотев да представи на стотиците азиатски бизнесмени възможностите и предимствата на Пловдив за инвестиции, настоящите проекти за развитие на индустриални паркове и проекти в различни сфери на промишлеността и туризма.

Дата: 29.05.2013

Източник: 1 към 1

Прочетено: 2751