11.06.2013

исля, че ще изразя общото мнение на всички членове на ДКЕВР като кажа, че ще се стремим при пълна прозрачност в контакт с представителите на гражданското общество да запазим цената на електрическата енергия, заяви Еленко Божков, член на ДКЕВР.

Ще се стремим да отворим възможностите за износ на електрическа енергия и по този начин да помогнем за излизането от колапса, каза още Божков.

"Ситуацията сега далеч не е розова. Ние изнасяме около 100-150 мегавата и има транзит на електрическа енергия около 250 мегавата - 1,5 милиарда киловата от началото на годината", заяви той. От ДКЕВР искат да дадат възможност за износ на 5 милиарда киловат часа.

Ще стимулираме износа като премахнем пречките, има една такса "пренос", която трябва да се преразгледа, поясни Божков.

Председателят на ДКЕВР Анжела Тонева също подчерта, че комисията в краткосрочен план ще работи за създаване на възможност за увеличаване на износа на електроенергия.

"В средносрочен план амбицията ни е да променим работата в администрацията на комисията по начин, по който да има резултати, каквито очаква обществото от нас", подчерта тя.

Тонева съобщи, че и в момента се работи по новия механизъм за ценообразуване на електроенергията. Очаква се до края на седмицата новата методика да бъде публично представена.

"Надяваме се никой да не пострада, надявам се на разбиране от всички дружества", призна Тонева, но заяви категорично: "няма да пострада цената на парното".

"Не бих могла да се ангажирам, че цената на електроенергията ще бъде такава, каквото правителството очаква да бъде", добави тя.

С премиера Пламен Орешарски си обещахме сътрудничество, подчерта Тонева.

Анжела Тонева съобщи, че първото решение, което новият състав на комисията е взел, е свързано с медиите и медийната политика на комисията.

Ще се издадат карти за достъп на всички ресорни журналисти, а престоят на телевизионните камери ще бъде само 10 минути в началото на обществените обсъждания и откритите заседания, а не както беше досега през цялото време.

Членовете на ДКЕВР ще дават брифинги за медиите само по предварително обявени теми. Членовете на комисията са взели и решение за публикуване на всички протоколи от открити заседания и обществени обсъждания на интернет страницата на комисията.

Димитър Димитров, членът на ДКЕВР, който отговаря за природния газ коментира, че на този етап запазването на цената на синьото гориво е добро постижение като решение.

Дата: 11.06.2013

Източник: Pariteni.bg

Прочетено: 2343