19.06.2013

Спешните икономически мерки, които премиерът Пламен Орешарски предложи, бяха коментирани и от председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Тези мерки са нещо положително, но будят и известни съмнения в бизнеса. Първите мерки за гражданите, като че ли търсим популистки, а не пазарни решения за ограничаването на цените за сметка на ресурсите на цялата страна и прехвърляне на цялата тежест върху данъкоплатците. Така че подобни популистки решения временно решават нещата. По-добре проблемът с цените да се решава с компесаторни механизми, със социални помощи и т.н. Второто нещо, което не прочетохме е, че увеличението на минималната работна заплата ще доведе до много тревожни резултати в различни региони на страната. 100 лева за малкия бизнес е неимоверно натоварване за малкия бизнес за някои региони на страната, където има огромна безработица. Това ще доведе до увеличаване на безработицата. За мен голямата част от мерките са спасителни мерки, но в много нездрава политико-икономическа среда. Това няма да успокои улицата, каза още Данев и уточни, че БСК ще излезе с документ, в който ще посочи мерките, които Камарата намира за правилни.

Категорично подкрепяме кабинета, трябва да има кабинет, но смятаме, че той трябва да е експертен, защото сега е политически и основното нещо - няма контрол на законите в страната. Има добри закони, но не се спазват.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Дата: 19.06.2013

Източник: БНР

Прочетено: 3628