26.06.2013

Еколозите в Европа предпазливо приветстваха новите правила на ЕС, които могат да намалят емисиите на CO2 от новите коли до края на десетилетието. Запознати обаче предупредиха, че споразумението е „твърде снизходително“ към немските производители на ликсозни автомобили.

Европейската комисия, Европейският парламент и Европейският съвет приеха компромисно споразумение, което ще гарантира, че новите автомобили, произведени през 2020 г., ще отделят не повече от 95 грама въглероден двуокис на километър.

Новите планове, които все още трябва да бъдат ратифицирани от държавите-членки, ще зададат на всеки производител на автомобили индивидуална цел за намаляване на CO2, като се вземат предвид съществуващия му „автопарк“ и предишните усилия за повишаване на ефективността.

Фил Хоуган, ирландският министър на околната среда, каза, че сделката е постигнала подходящ баланс между опазването на околната среда и и икономическите съображения. „Това споразумение не само ще защити климата, но ще спести пари на потребителите и ще даде тласък на иновациите и конкурентоспособността на европейската автомобилна промишленост, създавайки така необходимите работни места“, каза той в изявление. „Това споразумение е печеливша схема за всички – за климата, за защитата на потребителите, за иновациите и работните места – и дава още една важна стъпка към по-конкурентоспособна, нисковъглеродна икономика.”

Споразумението също така призовава авто-индустрията да премине към нови тестове за горивна ефективност, които по-добре имитират реалните условия, и то възможно най-скоро. Това е отговор на опасенията, че някои автомобилни производители са започнали да манипулират тестовете за горивна ефективност така, че да дадат желаните резултати.

Но някои зелени групи предупредиха, че новото споразумение е твърде снизходително към германските производители на луксозни автомобили, които лобират за забавяне на новите цели, защото ограничаването на емисиите било твърде скъпо. При тяхната схема на „суперкредити“ производителите могат да произвеждат различни превозни средства, като иновативните технологии – например електрическите автомобили – се отчитат двойно в посока средната стойност на емисиите на автопарка. Затова някои анализатори се опасяват, че това може да позволи на производителите на автомобили да забавят напредъка към намаляването на емисиите от конвенционалните автомобили.

Дата: 26.06.2013

Източник: greentech.bg

Прочетено: 2478