10.07.2013

От продажба на емисии парникови газове до юни 2014 година страната ни може да получи между 150 и 250 млн. евро. Това докладва министърът на околната среда Искра Михайлова пред министрите, пише пресслужбата на Министерския съвет.

Съгласно европейското законодателство 71% от генерираните приходи от продажбата на квоти следва да бъдат използвани за финансирането на „зелени проекти”, а останалите 29% могат да бъдат разпределени към държавния бюджет.

В доклада на министъра е посочено още, че през третия период на Европейската схема за търговия с емисии (ЕTS) на България се полагат 2,7% от общото количество квоти, което ще бъде предоставено за тръжна продажба на всички държави-членки на ЕС.

На ниво обаче ЕС не е приключило разпределението на безплатни квоти за инсталациите от ETS, на този етап все още не е ясно реално точно на колко квоти са равни тези 2,7 процента. Това е причината и за широките граници, в които варират очакваните приходи, уточняват още от МС. 

В схемата за търговия с парникови газове са обхванати 11 хил. европейски предприятия и около 40% от емисиите в ЕС. От 2012 година в схемата е включен и сектор въздухоплаване. Част от квотите се разпределят безплатно, но от началото на 2013 година повече от половината ще бъдат продавани на търг, а амбицията е този процент да се увеличава всяка година до 2020 година.

Дата: 10.07.2013

Източник: Investor.bg

Прочетено: 2638