Дата: 18.07.2013

Източник: OFFNews

Прочетено: 2460

Депутатите гласуваха на първо четене промени в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор. Парламентът реши да отмени изискванията към работодателите от Тристранката.

Измененията в Закона за публичното имущество се прочуха като "поправката Яне". В началото на март от РЗС предложиха имуществото си да декларират всички кандидат-депутати, шефовете на ЕРП-тата, председателят на ДКЕВР, ръководителите на ВЕИ-та и ТЕЦ-ове, както и работодателските организации, които са членове на тристранния съвет – КРИБ, БСК и БТПП.

Предложенията на РЗС бяха приети "по спешност" в последните дни на 41-вото Народно събрание. При вота в пленарна зала Янев предложи имуществото си да декларират и шефовете на Неправителствените организации. Заради гнева на неправителствения сектор обаче лидерът на РЗС бързо оттегли идеята си.

Регламентът предизвика остра негативна реакция у работоделските организации. В началото на април те напуснаха заседанието на Тристранката в знак на протест. Членове на тристранката обясниха, че измененията са популистки и ще позволят да се оказва политически, криминален и икономически натиск върху тях.